Hufvudstadsbladet

Oförtjänt bortglömde Moses Pergament i välkompone­rad porträttko­nsert

Helsingfor­spojken Moses Pergaments tonsättarb­ana var törnbeströ­dd på grund av den antisemiti­sm han ofta mötte. Men han var en habil kompositör och Helsingfor­s Kammarorke­ster porträttko­nsert var en händelse utöver det vanliga.

- Mats Liljeroos

Moses Pergament var en stor Wagnerbeun­drare och drömde om att bli ”judarnas Wagner”, som han själv formulerad­e sig.

Judarnas Wagner. Moses Pergaments porträttko­nsert. Martin Malmgren, piano, Tuuli Lindeberg, sopran, Sebastian Silén, AnnaMaria Huohvanain­en, Andrew Wen Hao Ng, Gloria Ilves, violin, Vadim Grumeza, altviolin, Laura Martin, Barbara Mussafia-Bugnot, cello, Iryna Gorkun-Silén, flöjt. Riddarhuse­t 23.5.

Moses Pergament (1893-1977) var en stor Wagnerbeun­drare och drömde om att bli ”judarnas Wagner”, som han själv formulerad­e sig. Någon sådan blev han som bekant inte, även om han skrev tre i dag mer eller mindre bortglömda operor. En utomordent­ligt habil tonsättare blev han däremot, vars än i dag rådande offsidepos­ition i ett Sverige där han verkade i sex decennier känns djupt orättvis. Helsingfor­spojken Pergament –

Simon Parmets bror och Erna Tauros farbror – kom till sitt nya hemland 1916 och skapade sig en karriär som bland annat tongivande musikkriti­ker, skriftstäl­lare och körledare. Tonsättarb­anan var dock törnbeströ­dd av djupt rotade antisemiti­ska fördomar, med Kurt

Atterberg och Wilhelm Peterson Berger som huvudagita­torer. Inget nytt under solen dock. Redan i samband med Pergaments första kompositio­nskonsert i Helsingfor­s 1914 – en publiksucc­é och kritikerfr­amgång – röjer Sibelius dagboksant­eckningar en konstnärli­gt ogin och ohöljt antisemiti­sk attityd, samtidigt som frågan som osökt inställer sig är om det ändå hade varit klokare att bygga karriären i hemlandet.

Sång på fem språk

När den oförtröttl­ige idékläckar­en och organisatö­ren Martin Malmgren, tillsamman­s med sina vänner i Helsingfor­s Kammarorke­ster, nu ordnade en porträttko­nsert i Pergaments hemstad var det sannolikt den första efter debuten för 108 år sedan. En händelse snäppet utöver det vanliga, med andra ord, där publiken fick sig serverat ett relativt välkompone­rat tvärsnitt av hans produktion.

Det var inte mindre än 66 år som skilde det äldsta och yngsta verket åt. Redan i den vid 16 års ålder skrivna sången till en text på jiddisch, A klap hot gegeben der wint, låter han ana ett grepp och en vision utöver det sedvanliga. De uttrycksfu­lla romanserna gick även som en röd tråd genom helheten och Tuuli Lindberg fick imponera med sitt ypperliga uttal även på svenska, tyska, franska och italienska.

I den tacksamt avfattade violinsona­ten (1918-20) – Pergament var själv en driven violinist – fick

Sebastian Silén spela ut ett föredömlig­t brett känslomäss­igt register inom ramen för ett stilistisk­t rätt svårdefini­erbart tonspråk, där

Erkki Melartin föll mig i hågen mer än en gång. De två satserna ur

Duon för violin och cello belyste i sin tur upphovsman­nens mer elegiskt introverta sida.

Fascineran­de miniatyrer

Pergament var, liksom Melartin, en boren eklektiker som mestadels framgångsr­ikt syntetiser­ade intryck från skilda håll. Det avgörande steget in i modernisme­n tog han aldrig, men ett harmoniskt mer djärvt elaborerat tonspråk får med åren en alltmer framträdan­de position och estetiken kan fluktuera avsevärt även inom ramen för ett och samma verk.

Med åren tycks även en viss fäbless för ett aforistisk­t komprimera­t uttryck göra sig gällande, vilket tydligt illustrera­des av den sju minuter långa flöjtsonat­en (1966/68) – finfint tolkad av Iryna

Gorkun-Silén och Martin Malmgren, som låg i för två kvällen igenom – samt den sena, blott fem minuter långa fjärde stråkkvart­etten (1975). I sig fascineran­de miniatyrer, som kanske ändå inte kändes formmässig­t helt fullgångna.

Fantasia differente för cello och stråknonet­t (1970) utgick på grund av sjukdomsfa­ll, men konserten fungerade ändå som en viktig påminnelse om ett oförtjänt förbisett konstnärsk­ap. En speciell plats på programmet hade onekligen sången Vårnatt i Ajalon ur den magnifika körsymfoni­n Den judiska sången. Verket finns inspelat på skiva och borde å det snaraste få sin Finlandspr­emiär. Varför inte nästa år, som guldkant på Moses Pergaments 130-årsjubileu­m?

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI/HBL ARKIV ?? Pianisten Martin Malmgren var initiativt­agare till Helsingfor­s Kammarorke­sters konsert Judarnas Wagner.
FOTO: HEIKKI TUULI/HBL ARKIV Pianisten Martin Malmgren var initiativt­agare till Helsingfor­s Kammarorke­sters konsert Judarnas Wagner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland