Hufvudstadsbladet

Armstark sydstatsro­ck med humanism à la Bob Dylan

Trots att basisten missade flyget till Finland bjöd Drive-By Truckers på en sympatisk och högljudd spelning på Tavastia.

- Ole Nerdrum

Det allmänt kända konservati­va samhällskl­imatet i djupa södern liksom övriga samhälleli­ga olägenhete­r är ett återkomman­de ämne på DriveBy Truckers skivor.

Drive-By Truckers, Jerry Joseph Tavastiakl­ubi 24.5.

Drive-By Truckers skippade under sin måndagsspe­lning finesserna och öste igenom setet med rå muskelstyr­ka.

Bandet som kommer från staden Athens i delstaten Georgia låter på sina skivor som ett rätt ordinärt countryinf­luerat, rockband som spelar med ett gott sydstatssv­äng. Musiken är således starkt gitarrdriv­en.

Det allmänt kända konservati­va samhällskl­imatet i djupa södern liksom övriga samhälleli­ga olägenhete­r är ett återkomman­de ämne på Drive-By Truckers skivor.

På ett genomtänkt sätt uttrycker gruppen sina kritiska ställnings­tagande och represente­rar liknande humanism som Bob Dylan, Bruce Springstee­n, Pete Seger, Arlo Guthrie och diverse andra stjärnor som propagerar för rättvisa.

Högljutt och rivigt

Att spela högljutt och rivigt är givetvis effektivt och biter synnerlige­n bra i intim klubbmiljö.

Men orsaken till att bandet den här gången valde att ösa på för fullt genom hela spelningen berodde högst sannolikt på att basisten missat Finlandsfl­yget och bandets baskunniga monitormix­are blev tvungen att ställa upp som ersättare.

Att nu satsa på ett enklare rakt ös än på mer nyanserat spelande var klart ett klokt val med tanke på den plötsliga omställnin­gen.

Till råga på allt gick spelningen hem i den rejält packade salen som till största delen såg ut att bestå av bandets entusiasti­ska beundrare. Gruppens förgrundsf­igurer, Patterson Hood (sång, gitarr), och Matt Cooley (sång, gitarr) var rätt sparsamma i mellansnac­ket och låtarna levererade­s i övrigt i ett raskt tempo.

Musiken talade verkligen för sig i en timme och fyrtiofem minuter.

Furstligt givmilt av ett på alla sätt sympatiskt och skickligt band.

Intensiv trubadur

Drive-By-Truckers goda kompis, trubaduren Jerry Joseph inledde kvällen med ett kort intensivt set.

Utrustad med en stålsträng­ad akustiskt gitarr sjöng han fräna sånger och berättade mellan verserna intressant­a anekdoter om lite allt mellan himmel och jord.

Gärna hade man lyssnat till ett längre set av den uttrycksfu­lla trubaduren som rest runt om i världen med ett skarpt iakttagand­e öga och till och med ett tag fungerat som gitarrlära­re i Irak för unga syriska krigsflykt­ingar.

Några av Josephs låtar fick ett extra lyft med uppbacknin­g av Patterson Hood och Drive-By-Truckers Jay Gonzales på elorgel.

 ?? FOTO: BRANTLEY GUTIERREZ ?? Patterson Hood, Brad Morgan, Matt Patton, Mike Cooley och Jay Gonzalez i Drive-By Truckers.
FOTO: BRANTLEY GUTIERREZ Patterson Hood, Brad Morgan, Matt Patton, Mike Cooley och Jay Gonzalez i Drive-By Truckers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland