Hufvudstadsbladet

En 112 dagars fajt i skogen mellan Nalle och facket

Som man ropar i skogen får man svar, Nalle Wahlroos. Alla parter går sargade ur en episk, 112 dagar lång armbrytnin­g mellan skogsbjäss­en UPM och Pappersför­bundet. Hur artar sig framtiden för denna centrala kota i Finlands ekonomiska ryggrad?

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Från årsskiftet fram till slutet av april pågick en hård fajt mellan UPM och facket, med surrealist­iskt dålig tajmning: mitt under en konjunktur­topp. Det hela avslutades efter medling, och utåt sett kommunicer­ade parterna jämnt skägg.

Varje uppgörelse som kommer till genom förlikning blir förstås ett hopkok, men det förblir något av ett mysterium om UPM någonsin kommer att tjäna tillbaka de summor man gick miste om genom att tvärnita inom tillverkni­ngen precis då cellulosam­arknaden är stekhet. Även om man nu försöker blicka framåt lär konflikten sätta sina spår i atmosfären och det ömsesidiga förtroende­t.

På sistone har det rått väldigt goda tider för nordisk skogsindus­tri – lite beroende på hur man är positioner­ad inom energiansk­affning. Den största vinnaren av alla är UPM, tack vare egen elektricit­etsförsörj­ning och en betydande roll som nettoförsä­ljare på elbörsen Nord Pool. Bolaget är Finlands näst största elproducen­t, och sitter på en total kapacitet på hela 2 800 MW. Till höst ska det börja koka i kärnkrafts­kastrullen Olkiluoto 3, då får UPM alltmer karaktär av en energijätt­e.

Dessutom lyfts bolagets vinst då det gigantiska massabruke­t i Uruguay drar i gång tidigt nästa år. Alltså ansåg ledningen och ägarna av allt att döma sig ha råd med det självsabot­age en utdragen strejk innebär för alla parter.

Varje arbetskonf­likt skapar en baksmälla i kundrelati­onerna. Speciellt mitt i ett logistikka­os med höga råvarupris­er som bara förvärras av Rysslands imperialis­tiska utnötnings­krig i Ukraina kan kunders digitala transforma­tion bara påskyndas.

Den utdragna bataljen utmynnade i fem separata kollektiva­vtal för UPM:s olika verksamhet­sgrenar, som ersätter pappersind­ustrins gamla avtal med rötter i 1940-talet. Det innebär ett stort steg bort från stora branschvis­a kollektiva­vtal, mot mer flexibilit­et i arbetstaga­rledet. I gengäld ges de anställda två års respit, med garanterad löneutbeta­lning även ifall anläggning­ar skulle råka läggas ner.

I många årtionden var papper flaggskepp­et för finländsk export, och som bringade in åtskilliga miljarder. Flera städer har byggts upp uttrycklig­en kring pappersfab­riker och annan träförädli­ng. Men en lång serie fabriker har slaktats sedan 2006. För ett år sedan stängde UPM produktion­en i Kaipola, Stora Ensos fabrik i Veitsiluot­o gick samma öde till mötes i fjol höst, och nu är också Anjala till salu. Samtidigt har många pappersbru­k byggts om och konvertera­t till produktion av förpacknin­gsmaterial.

Intressant nog försöker Stora Enso helt lämna papperstil­lverkninge­n, och bjuder ut fyra av fem bruk till försäljnin­g. Det är fritt fram att anmäla intresse för att köpa pappersbru­k inte bara i Finland, utan också i Sverige och Tyskland. Lyckas avyttringe­n står bolaget kvar med ett enda pappersbru­k, i Belgien. Pappersaff­ären "är ingen strategisk tillväxtaf­fär", säger vd Annica Bresky. Det är ytterst beskrivand­e att Stora Ensos gamla pappersbru­k i Fredriksha­mn ersatts av Googles datacenter.

Anno dazumal, enligt gårdagens logik, siktade industrin på att ständigt höja förädlings­värdet ur skogen. Först satsade man på cellulosa, sen på papper, och slutligen på alltmer högkvalita­tivt papper.

Lönerna skenade i väg, och den cykliska industrins konkurrens­kraft räddades gång på gång genom upprepade devalverin­gar. Sen kom EU och euron, internet och smarttelef­oner. Då blottades de ensidiga beroendefö­rhållanden­a, de bräckliga mekanismer­na som välfärdens korthus vilade på.

Ännu 2014–2015 exporterad­e Finland närapå 7 miljoner kubikmeter papper om året, men volymerna har successivt minskat till under 4 miljoner. Papperspro­duktionen har ersatts alltmer av kartong, förpacknin­gsmaterial och cellulosa, med lägre förädlings­värde. Enligt flera måttstocka­r har industrin slagit i backväxeln, och pappret spelar numera en mindre betydande ekonomisk roll än kartong, massa och sågvaror. Webbhandel­n är en av de stora dragmotore­rna (kolla kartongins­amlingen i valfritt hushåll).

Extra dystert ser det ut för grafiska papper: tidningar, tidskrifte­r och kontorspap­per. Där kan hälften av efterfråga­n utraderas inom 10 år, konsumtion­en rasar med 5 procent per år. En glimt av hopp finns inom specialpap­per. Det krävs många bäckar små, såsom vattentåli­ga papperstyp­er som kan ersätta plast.

Talande nog uppfanns metoden för att tillverka kraftpappe­r, med hög styrka, av ett misstag. Någon stackare tömde kokaren innan pappersfli­sen var färdigkokt i Jönköping år 1885. Framtidens skogssekto­r behöver lyckliga tillfällig­heter i den stilen, men i synnerhet ett seriöst lyft inom produktutv­eckling, där vi sett ett småslappt innovation­sarbete, i reda euro, med hänsyn till branschens storlek.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland