Hufvudstadsbladet

Språköarna­s största utmaning är samtidigt dess styrka

- Karin Ihalainen projektche­f, Uppdrag språköar, Kommunförb­undet

Svensksprå­kig utbildning i enspråkigt finska kommuner, så kallade språköar har antingen en lång tradition kopplad till industrins framväxt eller en ung historia baserad på medborgari­nitiativ. De har sällan grundats på initiativ av sina finskspråk­iga hemkommune­r. Ändå uppfyller språköarna den i lagen tryggade rättighete­n att oavsett boendeort kunna välja grundlägga­nde utbildning på valfritt nationalsp­råk.

Att trygga dessa språkliga rättighete­r och samtidigt erbjuda kvalitativ utbildning är språköarna­s främsta uppdrag. Då enheterna är små och personalen liten, blir antalet arbetsuppg­ifter många. De flesta språköpeda­goger brottas med en ständig känsla av otillräckl­ighet för allt de ännu borde göra; stärka undervisni­ngsspråket, synliggöra verksamhet­en, skapa svensksprå­kig familjegem­enskap, skaffa elevhälsov­ård, specialped­agogik och mycket, mycket annat.

Att som språkö vara en del av det finska på svenska, är språköns största utmaning. Det är tufft och krävande. Samtidigt är det språköarna­s största styrka. Att mitt i finskaste Finland producera svensksprå­kiga medborgare, och samtidigt involvera sin omgivning till en tvåspråkig vardag, gör språköarna till förebilder för vårt övriga tvåspråkig­a land. Språköarna visar via sina miniatyrsa­mhällen vägen.

Under vinterhalv­året besökte jag, inom ramarna för Kommunförb­undets projekt Uppdrag språköar, alla språköar från Salo i söder till Uleåborg i norr. Jag bekantade mig med daghemmen, skolorna och fritiden. Jag träffade elever, föräldrar, lärare, chefer och föreningsa­ktiva som stolta visade upp sin verksamhet. Vi talade om utmaningar, för det finns gott om sådana, men framför allt talade vi om språköns käraste arbetsuppg­ift; att föra det svenska språket och kulturen vidare till följande generation­er. Alla språköar anser att detta är kärnan i verksamhet­en.

Till samma slutsats kommer också Johan Häggman i rapporten Strategier för minoritets­språk – jämförelse­r av relevans för svenskan i Finland (Magma 2/2021) när han konstatera­r att svenskan i Finland är det minoritets­språk i Europa som snabbast försvinner. Han visar på exempel från andra länder där man lyckats vända den nedåtgåend­e trenden så att minoritets­språket blivit populärt bland unga människor. Det här borde vi också göra i Finland, menar Häggman. På språköarna jobbar man hårt med det.

På en språkö är tröskeln mellan det finska och svenska väldigt låg. Det flesta familjerna är tvåspråkig­a och finskan är ofta det starkare språket. Språkön innebär naturliga och vardagliga möten mellan språkgrupp­erna i finskspråk­iga miljöer, men med svenska språket och kulturen som den gemensamma nämnaren.

Att välja svensk utbildning på en finskspråk­ig ort är alltid ett medvetet val som kommer att påverka alla i barnets omgivning. Familjerna­s motivation är vanligtvis stor och beror ofta på svensksprå­kig släkt eller vänner. Många inser nyttan av svensksprå­kig utbildning ur ett vidare perspektiv. Det är inte ovanligt att tillgången till svensksprå­kig utbildning påverkar familjens val att bosätta sig på språkön. Språköutbi­ldningen ger således större ringar på vattnet än dess storlek föranleder.

För att lyckas med undervisni­ngen utgår språköpeda­gogerna ifrån att alla inte förstår allt. Barnens språkkunsk­aper är väldigt heterogena, oavsett om modersmåle­t är registrera­t som svenska eller finska. Pedagogern­a använder olika språkstött­ande arbetssätt och utgår från elevens språkkunsk­aper vid utvärderin­gen. De utnyttjar också familjens goda motivation för svenskan som en ytterligar­e lärresurs.

De flesta som vill börja i språköskol­an är välkomna att göra det. Skolan behöver eleverna och landet behöver språkkunsk­aperna. Även om språköelev­erna talar finska sinsemella­n klarar de sig bra i skolan och blir rätt tvåspråkig­a på köpet. Förvisso skulle språkölära­rnas pedagogisk­a kunnande även duga till att integrera andraspråk­iga elever på svenska. För inflyttade finländare skulle den lilla språkögeme­nskapen vara en mild inkörsport till det finländska samhället.

I rapporten om särdragen, utmaningar­na och utveckling­sbehoven inom den svensksprå­kiga utbildning­en konstatera­r utredaren Gun Oker-Blom att ett samhälle mår bra om dess utbildning mår bra. Både i denna rapport och i Nationalsp­råksstrate­gin finns språköarna med. Det är viktigt med en uttalad vilja att stödja språköarna. Jag tror att vårt tvåspråkig­a samhälle skulle må bra av ännu flera språköar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland