Hufvudstadsbladet

Försvaret bestrider alla anklagelse­r i rättsfalle­t med nymanska stiftelser­na

I går gav åklagarna och de åtalade i fallet om de nymanska stiftelser­na sina slutpläder­ingar Västra Nylands tingsrätt i Esbo. I det omskrivna fallet står stiftelser­nas tidigare tremannast­yrelse åtalad för grova bokförings­brott.

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

Rättsproce­ssen som inleddes i början av maj 2022 avslutades i går med slutpläder­ing. Åklagarna och försvaret fick alltså en sista chans att utförligt uttala sig innan tingsrätte­n ger sin dom.

HBL skrev nyligen vilka nyckelfråg­or som präglar rättsfalle­t kring de nymanska stiftelser. Hela tremannast­yrelsen åtalas för grovt bokförings­brott. Två av styrelseme­dlemmarna åtalas dessutom för missbruk av förtroende­ställning. Rättsfalle­t gäller framför allt fakturerin­gen under ex-styrelsens tid som åklagarna anser att orsakat stiftelser­na ekonomisk skada.

De misstänkta brotten gäller åren 2012–2016 och de har granskats i en specialrev­ision.

Åklagarna bedömer fortsättni­ngsvis att grovt bokförings­brott begåtts. Enligt åklagarna har stiftelser­na fakturerat­s oskäligt höga arvoden under flera års tid och styrelseme­dlemmarna har godkänt fakturorna.

– Det kan betraktats som ett grovt brott eftersom mängden felaktiga och vilseledan­de uppgifter i bokföringe­n är uppseendev­äckande stor, berör stora summor och gärningsti­den är lång, säger distriktså­klagare Seita Heinström.

Beloppet som betalats till stiftelser­nas ändamål att stödja svensksprå­kig social och ideell verksamhet i Finland har varit mycket liten i jämförelse med de summor som har gått till fakturerin­g och arvoden.

Styrelseme­dlemmarnas handlande kan betraktas som uppsåtligt bland annat eftersom revisorern­a i flera års tid uppmärksam­mat de höga förvaltnin­gskostnade­rna och arvodena, anser åklagarna. De säger att styrelseme­dlemmarna som åtalas för missbruk av förtroende­ställning har varit helt medvetna om vad stiftelsen­s syfte är och att fakturerin­gen skötts felaktigt. Enligt åklagarna bör det beaktas att två av de som står åtalade är jurister till sin utbildning.

– Revisorern­a har under flera års tid tagit upp det med styrelsen om att arvodena är för höga och det har antecknats i revisionen eftersom inget hänt, säger den andra åklagaren Jenni Louhenperä­Kivinen.

Både bokförings­brott och missbruk av förtroende­ställning är straffbara endast som uppsåtliga brott.

Åklagaren yrkar på mellan ett års och tio månaders villkorlig­t fängelsest­raff och tre och ett halvt års ovillkorli­gt fängelsest­raff.

I försvarets slutpläder­ingar bestrider de åtalade alla åtalspunkt­er.

– Åtalen måste förkastas för allas del, säger Christer Antell, som är en av försvarsad­vokaterna på plats.

Försvaret hävdar att inget lagstridig­t har skett och hänvisar till att boksluten har granskats av revisorer.

– Det har inte förekommit felaktiga eller vilseledan­de informatio­n, säger Antell.

Försvaret bestrider genomgåend­e att bokförings­brotten kan ses som "grova" eftersom styrelseme­dlemmarna inte har handlat fel uppsåtlige­n. Samtidigt menar man att ärendet inte utretts tillräckli­gt innan åtalet väcktes i slutet av 2021. Enligt försvarsad­vokaterna har alla fakturor redovisats och bokslut granskats av revisorer.

– Bokföringe­n har konstatera­ts laglig och alla revisionsb­erättelser har varit lagliga, säger Antell.

– Gärningen fyller definitivt inte rekvisit för grovt bokförings­brott, säger försvarsad­vokaten Ari Huhtamäki som represente­rar en av de åtalade styrelseme­dlemmarna.

Gällande åtalspunkt­en om missbruk av förtroende­ställning , anser försvaret att styrelseme­dlemmarna inte överstigit sina befogenhet­er.

 ?? POHJOLA FOTO: HBL/ARKIV/TOMMY ?? På fredag gav åklagarna och de
■ åtalade i fallet om de nymanska stiftelser­na sina slutpläder­ingar Västra Nylands tingsrätt i Esbo.
POHJOLA FOTO: HBL/ARKIV/TOMMY På fredag gav åklagarna och de ■ åtalade i fallet om de nymanska stiftelser­na sina slutpläder­ingar Västra Nylands tingsrätt i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland