Hufvudstadsbladet

Sexleksake­r för män och par trendigt just nu

Massvis med nya produkter och attitydför­ändringar. Det är orsakerna till att män nu vågar och kan köpa sexleksake­r, menar Mikko Rosén.

- Adam Stefánsson Högnäs adam.hognas@ksfmedia.fi

Länge har sexleksake­r för kvinnor varit den absolut bästsäljan­de kategorin hos landets sexleksaks­butiker. Men nu svänger trenden.

– Just nu är det sexleksake­r som är menade för par och för män som trendar, säger Mikko Rosén.

Han är vd för nätbutiken Kaalimato, en av Finlands största återförsäl­jare av vuxenleksa­ker. Att leksaker för män blir allt populärare har han märkt av sedan en tid tillbaka.

– Det är egentligen ingen ny trend, men en trend som fortsätter att öka på sig. För män har det länge varit ett tabu, men nu talar man mer om sexleksake­r och nu har också männen hittat de här leksakerna.

Många nya produkter som riktar sig till män har dykt upp på marknaden de senaste åren, säger Rosén. Men trots det, och trots att attitydför­ändringen nu sker, finns det fortfarand­e ett upplevt tabu bland män. Enligt en undersökni­ng som Kaalimato lät göra förra hösten tyckte 39 procent av kvinnor att mäns användande av sexleksake­r är tabubelagt. Däremot upplevde 51 procent av männen att det var tabu.

– Vi kan kanske ännu inte säga att man är stolt över att äga en sexleksak, men man behöver inte skämmas.

Att använda tillsamman­s

Att attitydför­ändringar sker kan också märkas i det faktum att produkter menade för par att använda tillsamman­s nu också går åt.

– Människor vågar prova mera och är intressera­de av sexleksake­r.

❞ För män har det länge varit ett tabu, men nu talar man mer om sexleksake­r och nu har också männen hittat de här leksakerna. Mikko Rosén

Det är inte bara glidmedel som gäller längre utan man vill också ha lite skojigt i sovrummet – tillsamman­s, inte bara ensamma.

Efter ett par guldår under coronapand­emin ser branschen för vuxenunder­hållning fortsatt ljust på framtiden, säger Rosén.

– Höga förväntnin­gar har vi alla. Till exempel har Prisma tagit in den här typen av produkter till sitt sortiment, även om man skulle kunna tänka sig att kedjan är rätt konservati­v. Världen och attityder förändras.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Flera nya trender har uppstått inom vuxenleksa­ksvärlden, säger en av landets största försäljare.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Flera nya trender har uppstått inom vuxenleksa­ksvärlden, säger en av landets största försäljare.
 ?? FOTO: SÖREN JONSSON ?? ■ Rosén ser stora attitydför­ändringar kring mäns sexualitet.
FOTO: SÖREN JONSSON ■ Rosén ser stora attitydför­ändringar kring mäns sexualitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland