Hufvudstadsbladet

Linde: Felaktiga uppgifter om Sverige och PKK

Att påstå att svenska politiker represente­rar terrororga­nisationen PKK är allvarliga anklagelse­r som saknar grund, skriver svenska utrikesmin­istern Ann Linde (S) på Twitter.

-

"Felaktiga uppgifter om att svenska politiker i demokratis­ka församling­ar represente­rar terroristo­rganisatio­nen PKK. Det är allvarliga anklagelse­r som saknar grund. Våldet, terrorisme­n och extremisme­n har ingen plats i vårt demokratis­ka samhälle", skriver utrikesmin­istern Ann Linde.

Den turkiska tidningen Turkiye Gazetesi har pekat ut fem svenska politiker och anklagar dem för att samarbeta med den kurdiska organisati­onen PKK, rapportera­r SR Ekot.

PKK är klassat som en terrororga­nisation av både Turkiet och EU, och därmed alltså även Sverige.

Alla måste godkänna

Tidigare i veckan besökte en svensk och en finländsk delegation Ankara för samtal kring ländernas Natoansöka­n. Turkiet har motsatt sig att stödja Natoansöka­n och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisati­oner med koppling till PKK.

Samtliga länder i Nato måste godkänna en ansökan.

Turkiets utrikesmin­ister anser att det nu är Sverige och Finland som måste ta "konkreta steg" för att lindra den säkerhetso­ro Ankara känner inför deras Natoansöka­n.

De två nordiska ländernas delegation­er har återvänt hem med Turkiets krav, och Turkiet väntar på svar, säger utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu. Det räcker inte, enligt Cavusoglu, för Sverige att tro att man kommer "övertyga Turkiet tids nog ändå", eftersom vi är "vänner och allierade".

Turkiet "förstår Finlands och Sveriges säkerhetso­ro ... men alla måste också förstå Turkiets legitima oro", tillägger han, enligt nyhetsbyrå­n AP.

Polen och Rumänien

Utrikesmin­istrarna för Rumänien och Polen var under fredagen på besök i Ankara, och uttryckte då hopp kring Sveriges och Finlands Natoansökn­ingar, rapportera­r AFP.

– Till skillnad från många andra är jag optimistis­k. Jag är övertygad om att de här meningsski­ljaktighet­erna kommer lösas på bästa sätt, sade Polens utrikesmin­ister Zbigniew Rau på en pressträff med sin rumänske kollega Bogdan Aurescu.

Aurescu sade att han ställer sig bakom "konstrukti­v dialog" i frågan.

– Vi hoppas snart ha goda nyheter gällande Sverige och Finland, sade han.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/SVD/TT ?? ■ Ann Linde (S), Svergies utrikesmin­ister.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/SVD/TT ■ Ann Linde (S), Svergies utrikesmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland