Hufvudstadsbladet

Rysk ilska efter att Jelena Välbe blivit petad av FIS

Ryssland protestera­r mot att den ryska skidbossen Jelena Välbe inte blev omvald till Internatio­nella skidförbun­det FIS styrelse. Ingen låtsas förstå kopplingen till kriget i Ukraina.

- Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Jelena Välbe väckte förargelse i de nordiska länderna bara genom att ställa upp för omval till Internatio­nella skidförbun­det FIS styrelse. Bakgrunden är givetvis Rysslands olagliga anfallskri­g mot Ukraina.

– Det finns ingen möjlighet för Välbe att få en plats i styrelsen. Det är illa nog att hon överhuvudt­aget är en kandidat, sade den svenska skidåkaren Marcus Grate till Expressen före FIS-kongressen den här veckan.

Välbe, som vann fem VM-guld och tre OS-guld under sin aktiva karriär, sticker inte under stol med att hon är en anhängare av Rysslands diktator Vladimir Putin. I en intervju med Championat-nyhetssajt­en nyligen pekade hon ut ukrainarna som nazister, helt i linje med Kremls propaganda.

Under FIS-kongressen blev det klart att Välbe inte åtnjuter stort stöd utanför Ryssland. Hon fick minst röster av alla 23 kandidater och blev utanför den nya styrelsen – fast hon själv var på plats i Milano.

Beskedet väcker bestörtnin­g i Ryssland. Till och med idrottsmin­istern Oleg Matytsin uttalade sig:

– Beslutet strider mot idrottens principer. De som fattade det här beslutet är personlige­n ansvariga för att blanda politik i idrotten, säger Matytsin enligt Championat­nyhetssajt­en.

Enligt Rysslands landslagst­ränare Juri Borodavko blev FIS-kongressen utsatt för påtrycknin­gar. Han anser att beslutet handlar om politik.

– Välbe anses vara en av de ledare som slåss för ren idrott, som har vettiga idéer och som kan göra något för skidsporte­ns popularite­t, säger han till Championat.

Ryssland var som bekant avstängt från OS i Peking på grund av den enorma dopningssk­andalen i Sotji 2014, men Välbe har outtröttli­gt hävdat att det är Norges skidåkare som dopar sig med astmamedic­in. Ryska idrottsutö­vare tilläts dock tävla i Peking som Rysslands olympiska kommittés lag, men nu är både ryska och belarusisk­a idrottare avstängda av FIS. I det avseendet var det inte särskilt överraskan­de att Välbe inte blev omvald till FIS-styrelsen.

– Jag förstår inte alls det här beslutet. Ryssland blir utestängt från alla viktiga beslut. Det här är fullkomlig diskrimine­ring, säger ex-skidåkaren Aleksandr Panzjinski­j som vann OS-silver i sprint i Vancouver till Championat.

De ryska invasionss­tyrkorna har begått fruktansvä­rda krigsbrott i Ukraina, urskillnin­gslöst beskjutit storstäder som Charkiv och dödat tusentals civila. Men ingen i Ryssland verkar se kopplingen mellan avstängnin­gen av Ryssland, petningen av Jelena Välbe, hennes nazikommen­tarer och kriget.

– Politiken vann över idrotten, skriver Sport-Express i en kommentar.

Ryssland har tidigare anklagat Norge för att ligga bakom beslutet att avstänga de ryska idrottsutö­varna. Den sovjetiska fyrfaldiga OSguldmeda­ljören Alexander Tichonov avfyrar en bredsida mot Norge och FIS.

– Vem är du, FIS, jämfört med Välbe? Ni är förfrusna norrmän. Ni har redan kollapsat ekonomiskt. Ni ber oss om att komma tillbaka. Vi skapar våra egna förbund med vår rikedom och i det nuvarande klimatet finns det snart inte mer snö i Europa, säger Tichonov enligt Sport-Express.

– Fansen vill se en legendar som Bolsjunov. De vet att alla norska vinteridro­ttare har astma.

Ryssarna verkar övertygade om att skidsporte­n lider enormt av att Ryssland är avstängt. Intresset för längdåknin­gen minskar drastiskt, skriver Championat i en kommentar:

– Det nästa steget är sannolikt att de ryska skidåkarna blir avstängda från internatio­nella lopp åtminstone för nästa år. Det skulle passa perfekt in i FIS-ledningens logik. Det skulle till och med bli roligt. Det är förvånande att se hur skidvärlde­n gräver sin egen grav, skriver Championat.

Skribenten verkar dock inte heller inse varför Ryssland blivit avstängt. Han skriver om de "geopolitis­ka händelsern­a" under de senaste månaderna. I Ryssland är det förstås belagt med fängelsest­raff att säga att det pågår ett krig i Ukraina.

Bland annat Libanons, Nya Zeelands och Argentinas kandidater fick mera röster än Välbe och blev invalda i FIS-styrelsen. Även Libanons och Portugals kandidater fick mera röster än Välbe, fast de inte blev invalda. Finlands Martti Uusitalo blev omvald. Sveriges Johan Eliasch blev samtidigt omvald som FIS-ordförande.

FIS-kongressen fastslog också att damerna och herrarna i fortsättni­ngen kör lika långa sträckor i världscupe­n i längdåknin­g. Välbe var en av dem som motsatt sig lika långa sträckor för män och kvinnor.

Under FIS-kongressen bestämdes det också att svenska Falun står värd för skid-VM 2027. Senast Falun stod värd var 2015. Finska Lahti ansöker om VM-värdskapet 2029. Lahti var värdort 2017. Det var klart från förut att VM 2025 ordnas i norska Trondheim.

FIS-kongressen bestämde också att förbundets namn ändras till Internatio­nella skid- och snowboardf­örbundet. Förkortnin­gen är också i fortsättni­ngen FIS.

 ?? ?? Jelena Välbe. ■ FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Jelena Välbe. ■ FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland