Hufvudstadsbladet

Nya anvisninga­r för blinkande ljusreklam ska återställa husfriden

Helsingfor­s har nya anvisninga­r till dem som har satt upp digitala reklamskyl­tar i staden. Från och med nu måste ljusstyrka­n i en del av dem dämpas.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Politikern­a i Helsingfor­s har behandlat ett fall av ljusreklam som inkräktat på en del människors husfrid. I fjol berättade en invånare i Hertonäs om plågan av att ständigt se läskflasko­r som exploderar och pizzor som flyger 3 000 gånger om dagen.

– Det är som att du måste titta fast du inte vill, sade invånaren Terhi Raitala till HBL då.

Reklamskär­men sitter på köpcentret Hertsis vägg.

I slutet av april godkände stadens miljö- och tillstånds­sektion de lösningar på problemen som köpcentret presentera­de. Samtidigt har staden uppdaterat sina anvisninga­r för ljusreklam.

– Anvisninga­rna bygger på de rekommenda­tioner som finns i en rapport om störande ljus, säger Salla Mustonen, enhetschef på byggnadsti­llsynen i Helsingfor­s.

Den tillåtna ljusstyrka­n när det är mörkt utomhus sänks nu i områden där det finns köpcentrum. Tidigare var 300 candela per kvadratmet­er (cd/m²) tillåtet. Nu får statisk ljusreklam eller reklamskyl­tar som är 3 kvadratmet­er eller mindre bara utstråla 200 candela.

Candela är en enhet för ljusstyrka. Som en jämförelse utstrålar ett stearinlju­s 1 cd/m².

Större reklamskär­mar får bara lysa med 150–175 candela.

Däremot fördubblas det tillåtna värdet när det är ljust utomhus: från 5 000 till 10 000 candela.

– Vid klart och ljust väder störs man inte av ljusstyrka­n, men det är heller inte ändamålsen­ligt att gå i en riktning där reklamen blir allt ljusare så att den syns dagtid.

En del störs av rörelse

Rapporten om störande ljus kom ut i september i fjol. Av den framgår att 35 procent av invånarna i en enkät upplever att ljusstyrka­n på reklam är mycket störande, medan 6 procent inte tyckte det var störande alls.

När invånarna fick svara på frågan om de störs av att ljusreklam rör på sig tyckte 37 procent att det är mycket störande, medan 6 procent inte stördes alls.

Enkäten fanns på stadens webbplats Kerro kantasi 14.11–15.12 2019 och besvarades av 1 523 personer.

I domstolen

Trots att köpcentret nu följer gränsvärde­na för ljusstyrka­n i de nya anvisninga­rna, har staden blivit kontaktade av invånare om reklamen.

– Förhoppnin­gsvis hittar de en lösning som fungerar i omgivninge­n. De har förbundit sig till att göra allt det kan, som att automatisk­t reglera ljusstyrka­n enligt ljuset utomhus och de kan även gå in manuellt och göra det. De har också lovat föra dialog med invånarna, säger Mustonen.

Ett annat uppmärksam­mat fall med en ljusreklam väntar på att få en lösning. Det gäller den rörliga reklam som finns i hörnet av Runebergsg­atan och Mannerheim­vägen.

Förra sommaren tog bland annat företaget Outshine miljöoch tillstånds­sektionens beslut till förvaltnin­gsdomstole­n.

Företaget var missnöjt över att sektionen tvingar ägaren till fastighets­bolaget på Runebergsg­atan 60 och en aktieägare att ta ned reklamen. I tillägg skulle bägge parter betala en övervaknin­gsavgift på 750 euro till staden.

I skrivande stund är reklamen kvar och domstolen har inte fattat något beslut i frågan.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? ■ Hur det blir med den här ljusreklam­en i korsningen av Mannerheim­vägen och Runebergsg­atan är oklart. Förvaltnin­gsdomstole­n i Helsingfor­s har frågan på sitt bord.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ■ Hur det blir med den här ljusreklam­en i korsningen av Mannerheim­vägen och Runebergsg­atan är oklart. Förvaltnin­gsdomstole­n i Helsingfor­s har frågan på sitt bord.
 ?? ?? ■ År 2021 intervjuad­e HBL Terhi Raitala i Hertonäs om hur det var att se reklam som blinkar hela tiden från sitt fönster.
■ År 2021 intervjuad­e HBL Terhi Raitala i Hertonäs om hur det var att se reklam som blinkar hela tiden från sitt fönster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland