Hufvudstadsbladet

Belarusisk präst: ”Vi vill inte ha det här kriget med Ukraina”

Vladimir Tatarnikov har öppnat sin kyrkas portar för demonstran­ter och flyktingar i det som kallas Europas sista diktatur. Nu ber han för fred och bättre grannar.

- Adam Stefánsson Högnäs adam.hognas@ksfmedia.fi

– Människor i Finland litar på varandra, det gör man inte i Belarus. Man bara gör det inte, säger Vladimir Tatarnikov.

Vanligtvis håller han till i den nyrenovera­de blågråa kyrkan i Grodno i Belarus. Eftersom han är den enda evangelisk-lutherska prästen i hela landet reser han ofta i väg från kyrkan och staden som ligger i gränslande­t mot Polen, till de sex lutherska församling­arna runt om i landet.

– Människor som kommer till kyrkan säger "snälla, kan vi låta bli att prata om politik, vi är så trötta".

Tröttheten tillskrive­r Tatarnikov all informatio­n, sann eller osann, som överöses belarusier. Enligt Reportrar utan gränser är Belarus det land som har fjärde flest fängslade journalist­er. Oberoende medier som tut.by tvingas stänga och i perioder har till och med internet stängts av. Tatarnikov beskriver en situation där sanningen befinner sig i limbo utan en tillförlit­lig förmedlare.

– Det är svårt att prata om politik, det finns så mycket informatio­n i Belarus. Informatio­n kommer från Ryssland, Europa och från Ukraina.

Den lutherska kyrkan i Belarus är liten, bara 500 medlemmar. De må vara få till antal men lutheraner­na i landet är engagerade och kommer gärna till predikan, säger Tatarnikov. Den dominerand­e övertygels­en i regionen är den ortodoxa. Den föddes också han in i.

– Jag döptes i en ortodox kyrka, men mina föräldrar bjöds in till den lutherska där jag började i söndagssko­la. Den lutherska teologin kändes närmare mitt hjärta och språket också förstås – jag kunde förstå det jag predikade.

Den belarusisk ortodoxa kyrkan är en gren av den rysk-ortodoxa, och fungerar på fornryska. Båda förgrening­arna har en stark allians med sina respektive regimer. Sedan invasionen av Ukraina har även den rysk-ortodoxa kyrkans högsta ledare, patriarken Kirill, ett flertal gånger välsignat kriget och Putin.

– Vad ska kyrkan göra? Prata om politik eller vara en plats för böner och hopp och hjälpa människor?, frågar sig Tatarnikov.

– Förut var Ryssland, Belarus och Ukraina som ett enda broderland. Vi pratade ett språk och hade vänner och familj i alla tre länder. Kyrkan kan ha en enorm roll som brobyggare igen. Därför kan inte kyrkan säga att en viss grupp människor är onda, människor är goda.

Samarbetet med Finland

I Finland har han varit många gånger förut, besökt vänförsaml­ingen i Björneborg. Ungdomar från Belarus har kommit till Finland, och unga finländare har också besökt Belarus. Den här gången har han träffat ukrainska flyktingar och hållit predikan för dem.

– Många kanske menar att be är att inte göra någonting. Att man måste kriga och döda för att göra skillnad. Men böner ger makt att finna frid men även ge styrka.

Staden Grodno, där den blågråa hemkyrkan är belägen, ligger endast knappt 20 kilometer ifrån den gränsby där tusentals flyktingar samlades vintern 2021. Tatarnikov talade också med de här flyktingar­na.

– Det var starkt höra att deras berättelse­r. De kom på vintern, de hade inga vinterkläd­er, unga familjer, gravida kvinnor och småbarn.

Precis som nu, spelade de olika församling­arna i Belarus då en stor roll i det humanitära arbetet på plats. Den belarusisk­a regeringen och soldaterna däremot, har blivit anklagade för människorä­ttsbrott mot flyktingar­na från Mellanöste­rn. På den polska sidan vittnas det också om brott mot flyktingar­s rättighete­r.

– Våra polska kollegor ringde oss ofta och frågade hur vi kan vara på plats vid gränsen. Den polska regeringen tillät inte dem att ta sig dit.

Med de ukrainska flyktingar­na, både i Finland och i Belarus, kan Tatarnikov tala det gemensamma språket ryska.

– I Belarus hjälper vi ukrainarna med mat och kläder. De säger till oss vad de behöver och vi kan hjälpa.

De hårda sanktioner­na

På frågan om han tycker belarusier behandlas och porträtter­as rättvist tänker Tatarnikov efter ett tag.

Enligt den globala människorä­ttsorganis­ationen CIVICUS senaste rapport möter det belarusisk­a civilsamhä­llet så mycket förtryck och rättighets­kränkninga­r att landet placeras i den sämsta av fem kategorier, "stängt". Där hittas också länder som Nordkorea, Kina och Saudiarabi­en. Ryssland platsar in i den näst sämsta kategorin, "förtyckt".

Samtidigt har flera röster höjts mot internatio­nella sanktioner som går ut över den belarusisk­a befolkning­en som riskerat fängelse och död i massiva demonstrat­ioner mot regimen.

– Ofta när man läser nyheter om Belarus handlar det om att allt är dåligt, människorn­a är dåliga, politiken är dålig och vi är som Ryssland, säger Tatarnikov efter lite betänketid och fortsätter.

– Människor i Belarus är fredliga, vi vill inte ha det här kriget med Ukraina. Vi vill inte ha krig, vi vet redan allt om krig. Under andra världskrig­et dog var tredje belarusier.

Vad ber du för?

– Jag ber för fred. Fred och förhålland­en. Att människor från olika länder kan mötas ansikte mot ansikte. Zoom är bra men ansikte mot ansikte är viktigare.

– Och för bättre grannar.

❞ Vad ska kyrkan göra? Prata om politik eller vara en plats för böner och hopp och hjälpa människor? Vladimir Tatarnikov präst

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Vladimir Tatarnikov på besök i Kampens kapell i Helsingfor­s.
FOTO: TIMO KARI ■ Vladimir Tatarnikov på besök i Kampens kapell i Helsingfor­s.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland