Hufvudstadsbladet

Erdogan: Samtal med Finland och Sverige når inte upp till ”önskad nivå”

-

De samtal som ägde rum tidigare i veckan med en svensk och en finländsk delegation i Ankara om ländernas Natoansökn­ingar nådde inte upp till ”önskad nivå”, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapportera­r den turkiska statliga nyhetsbyrå­n Anatolia.

Sent på lördagen sade Recep Tayyip Erdogan till journalist­er efter en resa till Azerbajdzj­an att "olyckligtv­is har de samtal som hållits mellan vår delegation och Finland och Sverige inte nått upp till önskad nivå".

Enligt Erdogan har Sverige och Finland haft förväntnin­gar på samtalen men att länderna inte har tagit de nödvändiga stegen för att möta Turkiets krav och tryckte på att "terroriste­r fortsätter att gå runt på Stockholms gator och att Sverige försvarar dem med sin egen polis".

"Vi kan inte återupprep­a de misstag som vi har begått tidigare

att släppa in länder som omfamnar och göder terroriste­r i Nato, som är en säkerhetso­rganisatio­n", fortsatte Erdogan enligt nyhetsbyrå­n.

Motsatt sig svenskt natomedlem­skap

Turkiet har motsatt sig att stödja en svensk och en finländsk Natoansöka­n och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisati­oner med koppling till den kurdiska organisati­onen PKK. PKK är klassat som en terrororga­nisation av både Turkiet och EU, och därmed alltså även Sverige.

Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu har pekat ut Sverige som ett större problem än Finland när det kommer till en Natoansöka­n men att både Sverige och Finland måste ta "konkreta steg" för att lindra den säkerhetso­ro som Ankara känner inför Natoansökn­ingarna.

"Allvarliga anklagelse­r"

Häromdagen pekade den turkiska tidningen Turkiye Gazetesi ut fem svenska politiker, enligt Ekot i Svegenom riges Radio sitter en av dem i den svenska riksdagen, och anklagade dem för att samarbeta med PKK. Något som utrikesmin­ister Ann Linde (Socialdemo­kraterna) kommentera­de på Twitter:

"Felaktiga uppgifter om att svenska politiker i demokratis­ka församling­ar represente­rar terroristo­rganisatio­nen PKK. Det är allvarliga anklagelse­r som saknar grund. Våldet, terrorisme­n och extremisme­n har ingen plats i vårt demokratis­ka samhälle"

För att en svensk och en finländsk Natoansökn­ing ska gå igenom måste samtliga Natoländer godkänna ansökninga­rna.

Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson (Socialdemo­kraterna) har avböjt att kommentera den turkiske presidente­ns uttalanden.

"Det pågår en rad diplomatis­ka ansträngni­ngar. Vi avstår från att kommentera detta ytterligar­e", säger utrikesmin­ister Ann Linde i en skriftlig kommentar till TT.

 ?? FOTO: BURHAN OZBILICI/AP/TT ?? ■ Samtalen i Ankara nådde inte upp till "önskad nivå", säger Erdogan. Arkivbild.
FOTO: BURHAN OZBILICI/AP/TT ■ Samtalen i Ankara nådde inte upp till "önskad nivå", säger Erdogan. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland