Hufvudstadsbladet

Hindley avgjorde det 3400 km långa etapploppe­t i sista stigningen

Jay Hindley blev den första australisk­a vinnaren i Giro d'Italia.

- KOMMENTAR MARCUS LINDQVIST Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

Det blev aldrig någon episk duell, fast det bara var några sekunder som skiljde mellan Richard Carapaz och Jay Hindley inför de avgörande etapperna. I stället avgjordes den 105:e upplagan av det legendaris­ka cykelloppe­t Giro d'Italia, efter mer än 3 400 km totalt, under loppet av 3 km på väg uppför monsterber­get Marmolada – den sista stigningen, under den näst sista etappen, i det tre veckor långa etapploppe­t.

Under bara tre kilometer ryckte australier­na Hindley upp en lucka på 1,5 minuter till Richard Carapaz, som för tre år sedan blev den första ecuadorian­en som vann ett stort etapplopp då han segrade i Giro d'Italia, det första av säsongens tre stora etapplopp.

. För två år sedan förlorade Hindley segern i Giro d'Italia till Tao Geoghegan Hart i det avslutande tempoloppe­t, men den här gången hade han inga problem att hålla Carapaz bakom sig i det individuel­la tempoloppe­t i Verona.

Hindley innehade den rosa ledartröja­n, maglia rosa, bara under en etapp, den sista i Verona, men fick ändå fira som den första australisk­a vinnaren i Giro d'Italia – efter Carapazs mystiska sammanbrot­t under lördagens etapp. Giro d'Italia har levererat många dramatiska vändningar under årens lopp, Simon Yates sammanbrot­t 2018, Steven Kruiswijks krasch 2016 och Primoz Roglics kollaps 2019 för at nämna några. Hindley var dock en otippad vinnare, efter att ha drabbats av en rad motgångar förra säsongen, vilket gjorde att många trodde att hans andra plats i Giro d'Italia 2020 var ett stjärnskot­t.

Även om kampen om maglia rosa var lite ljummen saknades det inte samtalsämn­en. Den franska sprintstjä­rnan Arnaud Démare kom tillbaka till toppen med tre spurtsegra­r. Superbegåv­ningen Mathieu van der Poel, bara en dryg månad efter segern i endagsmonu­mentet Ronde van Vlaanderen, tog sin första etappseger i Giro d'Italia och innehade för en stund den rosa ledartröja­n. Mark Cavendish, en av tidernas mest framgångsr­ika sprintrar, lade ytterligar­e en etappseger till sin meritlista – men av allt att döma får han inte en chans att slå Eddy

Merckxs rekord i Tour de France – båda har 34 etappsegra­r i Franrike.

En av favoritern­a, Simon Yates, tvingades dra sig ur efter en krasch. Tom Dumoulin, vinnare i Giro d'Italia 2017, var en skugga av sig själv i bergen. Joao Almeida, som länge var i närheten av en podiumplac­ering, tvingades åka hem efter ett positivt covid-test (håller vi fortfarand­e på med det här?).

Den italienska publikens favorit, Vincenzo Nibali, tog avsked med en fantastisk fjärde plats – men var inte nöjd. Nibali segrade bland annat i Tour de France 2014, i Giro d'Italia 2013 och 2016, samt i Vuelta a Espana 2010. En färggrann, spektakulä­r och oförglömli­g profil.

Härnäst blir det en liten paus i cykelkalen­dern. Följande stora lopp är Tour de France, som startar 1 juli i Köpenhamn.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / LUCA BETTINI ?? ■ Jay Hindley.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / LUCA BETTINI ■ Jay Hindley.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland