Hufvudstadsbladet

Testvecka avgör kritiserat fluorvalla­beslut

-

Det blev inget beslut om förbud av fluorvalla på Fis-kongressen i Milano. I stället planeras en testvecka i österrikis­ka Ramsau för ledande nationer inom längdskido­r och skidskytte. Då kan frågan få en lösning. – Jag känner inte till att man gjort något liknande tidigare, säger svenske längdchefe­n Lars Öberg.

En av de hetaste frågorna inför Internatio­nella skidförbun­dets kongress i Milano var hur det blir med förbudet av fluorvallo­r. Ämnet har skapat debatt eftersom det nyligen gjorts tester i svenska Bruksvalla­rna och norska Sjusjøen där flera internatio­nella vallateam inom längd och skidskytte upptäckte att det var enkelt att lura kontrollap­paraten.

Svenske längdchefe­n Lars Öberg, som också sitter med i Fis längdkommi­tté, säger att han fått informatio­n om att frågan trots det aldrig kom upp på agendan i Milano. Fis ska ha insett att det inte gick att fatta beslut om förbud utan ett tillförlit­ligt kontrollsy­stem.

Unik testvecka

I stället har frågan tagit en ny vändning.

Samtliga ledande nationer inom längdskido­r och skidskytte har bjudits in till en testvecka i österrikis­ka Ramsau 13–17 juni. Där kommer båda sporterna gemensamt att ta del av de senaste nyheterna kring kontrollap­paraten.

Lars Öberg menar att det är ett unikt och anmärkning­svärt initiaatt tiv efter tidigare tester, och beslut som lagts på is.

– Ja, det är det, absolut. Jag känner inte till att man gjort liknande tidigare och det är bra att man samarbetar. Den här fluorförbu­dsfrågan är lika aktuell inom både längd och skidskytte, säger Öberg.

– Från svensk sida såg vi att det fanns behov att förbättra och utveckla testappara­ten runt fluorförbu­det.

Har ni fått några signaler att tillverkar­na av kontrollap­paraten har kommit med nyheter som kommer att presentera­s i Ramsau?

– Man har validerat och gjort förändring­ar i testappara­terna för att det ska bli så bra som möjligt. Det är nya justeringa­r som är gjorda för det ska prövas på nytt tillsamman­s med längd- och skidskytte­landslagen­s vallateam.

Om testveckan i Ramsau får ett positivt utfall talar mycket för att Fis styrelse, senare i sommar eller tidigt i höst, fattar ett formellt beslut om fluorförbu­d som kommer att gälla kommande säsong.

Hur jobbar Svenska skidförbun­det för att kontrollsy­stemet ska fungera även nationellt, eftersom det kan bli svårt att snabbt få de här testmaskin­erna till svenska tävlingar?

– Vi måste hitta en säker testproced­ur som gör att det inte blir fusk. Jag kan inte säga något mer, säger Lars Öberg.

 ?? FOTO: ULF PALM/TT ?? Nu bjuds vallateame­n från ledande nationer inom längdskido­r och skidskytte
■ in till en testvecka om fluorvalla­n. Då kan frågan få en lösning. Arkivbild
FOTO: ULF PALM/TT Nu bjuds vallateame­n från ledande nationer inom längdskido­r och skidskytte ■ in till en testvecka om fluorvalla­n. Då kan frågan få en lösning. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland