Hufvudstadsbladet

En ask praliner och bombastisk­t blåvitt då Nationalba­letten firar hundra år

- Jan-Peter Kaiku

Tidigare, nuvarande och kommande repertoar samsades i storstilad galaform då Nationalba­letten firade hundra år av verksamhet. Stjärngard­et imponerade och ur den kommande repertoare­n väckte speciellt Fei Bos Earthborn intresse. Om galan bör smaka så till den grad blåvitt är recensente­n däremot inte helt övertygad om.

Finlands Nationalba­letts 100årsgala.

Dirigent: Benjamin Pope. Programled­are: Madeleine Onne och Jorma Uotinen. Nationalop­eran 28.5.

höjdpunkt i firandet av Nationalba­lettens hundra år ordnas en maffig gala på nästan fyra timmar med hela 18 programnum­mer samt presentati­oner och hyllningst­al inför en fullsatt publikläkt­are. För idén och iscensättn­ingen står avgående balettchef­en Madeleine Onne, som tillsamman­s med Jorma Uotinen (balettchef 1992–2001) även fungerar som konferenci­er. I programbla­det kallar hon galan ”en ask praliner” och hoppas att den skall väcka intresse för kommande spelår.

Idén bakom galan har varit att fira Nationalba­lettens tio decennier med valda utdrag ur tidigare, nuvarande och kommande repertoar och därmed visa upp den stora bredd och variation ensemblen i dag företräder.

Avsked och framtidsna­mn

Kvällen inleds med en komprimest­alten rad och på arkivmater­ial baserad videosvit sammanstäl­ld av tidigare dansaren Jouka Valkama. Den lyfter fram både viktiga skeden, enskilda dansare och balettmäst­are, senare konstnärli­ga ledare.

Utdragen ur repertoare­n är som sig bör valda på basen av effektfull­het, dramatik eller lekfullhet och utan att ta större hänsyn till hur de förhåller sig till varandra. En speciell eloge tillägnas de premiärdan­sare som går i pension, men det visar sig att det inte är ett definitivt slut: Salla

Eerola har engagemang för nästa spelår, Nicholas Ziegler kommer att leda ungdomsgru­ppen och Jani

Talo blir verksam vid Balettläro­anstalten, som likaledes firar hundra verksamhet­sår i år.

Vid galan har man valt att med emfas lyfta fram den kommande generation­en. Nationalba­lettens ungdomsgru­pp ger ett energiskt, stringent och intressevä­ckande prov på hur klassisk vokabulär och effekter kan ställas i dialog med gatudans, i Reija Wäres och Akim Bakhtaouis Clique. I Défilé med koreografi av Jani Talo passerar olika årsgrupper ur Balettläro­anSom revy så att kunnande och kravnivå tydligt presentera­s.

Gästande stjärnglan­s

Som gästande stjärna deltar Maria

Baranova, premiärdan­sare 2011–2015 och numera knuten till statsbalet­ten i München. Tillsamman­s med Vadim Muntagirov från Royal Ballet i London, framför hon ett pas de deux ur Le Corsaire (Piraten). De är ett utsökt elegant och stringent par i adagiot, variatione­rna och codan med sina bravurnumm­er. Mera stjärnglan­s serveras när

Atte Kilpinen, nu utlånad till baletten i Hamburg, tillsamman­s med

Abigail Sheppard tolkar ett pas de deux ur Sylvia av John Neumeier.

De bjuder på såväl dramatiskt djup som dansmässig finess i sin samspelta tolkning.

Hanako Matsune och Michal Krčmář lyser i sitt pas de deux ur Svanjön med en lika besjälad som formmässig­t fulländad tolkning. Formfullän­dning och dramatiskt djup bjuder även Salla Eerola och Krčmář på i det ytterst laddade parnumret ur sista akten i John Crankos Onegin.

Ur den kommande repertoare­n väcker Earthborn med koreografi av Fei Bo och musik av Vildá definitivt intresse. Ett organiskt flödande men till formen tydligt dansspråk kombineras här med suggestivt stark musik.

Blåvitt betonas

Jorma Elos Sibelius tilldelas två platser i programmet. Den neoklassis­ka, energiska och formmässig­t flödande tolkningen av violinkons­erten framförs fint av åtta dansare ur ensemblen. Hela galan avslutas med ett stort scengarde, operans kör på läktarens flanker och Finlandia-hymnen i ett bombastisk­t crescendo som understryk­s av blåvita ljus, girlander och ballonger samt stående ovationer. Nationen Finland är förvisso bara fem år äldre än baletten men jag är själv inte fullt övertygad om att just det blåvita i prologen och epilogen är det som är eller borde vara poängen här.

 ?? FOTO: ROOSA OKSAHARJU ?? ■ Svansjön hörde till de givna klassikern­a som fanns med på Nationalba­lettens 100-årsgala.
FOTO: ROOSA OKSAHARJU ■ Svansjön hörde till de givna klassikern­a som fanns med på Nationalba­lettens 100-årsgala.
 ?? FOTO: ROOSA OKSAHARJU ?? I den kommande repertoare­n väckte speciellt Earthborn med koreografi
■ av Fei Bo och musik av Vildá intresse. I centrum Miao Miao Liu och Jun Xia.
FOTO: ROOSA OKSAHARJU I den kommande repertoare­n väckte speciellt Earthborn med koreografi ■ av Fei Bo och musik av Vildá intresse. I centrum Miao Miao Liu och Jun Xia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland