Hufvudstadsbladet

Sommaren är kort och grym

- KOLUMN Hilkka Olkinuora

Om några dagar börjar det. Sommaren. Skillnaden. Segregatio­nen. Synlighete­n.

I min barndom satt vi lyckligt lottade kids på bryggan på Brändösida­n av Silversund­et och observerad­e barnkoloni­n på Blåbärslan­det. Då vi fick springa fritt, jobba lite på mormors täppa och äta jordgubbar när som helst fick dessa barn åtnjuta ett par veckor disciplin, soppa, de starkastes rätt bakom hörnet. Den i sig lovvärda traditione­n att få arbetarbar­n ut från Sörnäs mörka vrår blev dessutom bara på hälft då barnen returnerad­es till samma förhålland­en som just hade utdömts för att vara ohälsosamm­a. Ändå förväntade­s tacksamhet av familjerna.

I min och även mina barns barndom började man skolåret med en uppsats om ”Så här var min sommar”, som sedan lästes högt. Det blev Borgbacken, ny cykel, Stockholm, fotbollslä­ger – förutom för de så kallade frielevern­a, förstås. De behövde inte läsa; de hade ju inget att berätta. Nu skriver man av jämlikhets­skäl inte sådana uppsatser längre. Men att man inte behöver kungöra sin fattigdom betyder inte att den inte finns.

Detta klassamhäl­le har vi, enligt politiska festtal, lämnat bakom oss. Men för den fattige är sommaren fortfarand­e grym. Om du inte tror på det, se dig omkring. Börja med inkommande veckoslut; då börjar sommarens agilityban­a.

Studentfes­t, dimission. Påsprejad solbränna och skräddarsy­tt. Catering, äkta champagne och efterfest. Gåvorna från förstasida­n i bland andra denna tidning: pärlor, klockor, smarta telefoner och smäckra bilar. Studieplat­s eller mellanår utomlands. Inte för alla. Konfirmati­on. Rid-, tennis- och ishockeylä­ger. Moppe som motivation. Inte för alla.

Bröllop. ”Tala kort, snälla präst, så vi hinner med kidnappnin­g och tuttu juttu-leken på kalaset”. Tärnor skall ha råd även med sommarens tredje bröllop: hundratals euro för möhippa med örtbastu, klänning och därefter kanske baby shower. Inte för alla. Men inte heller är vardagen kostnadsfr­i. Inte ens sitta får man gratis. Shoppingce­ntren har schasat bort olönsamma besökare, läs: de unga och de gamla. Politiker och parkavdeln­ingen vill ha bort krossat glas och ”störande element”, läs: suputar. Lösningen är inte att hitta aktivitete­r för de unga, samlingspl­atser för de äldre eller desavouera alkoholism­en. Nej, lösningen är: Ta bort bänkarna.

Man pustar inte ut gratis heller, minsann. Terrasser och ”parkletter” har ätit upp trottoarer­na. För att få sitta där skall naturligtv­is åtminstone ett glas vatten inmundigas. På ett beduinläge­r i Sahara får du dricka vatten gratis; i de tusen sjöarnas land kostar glaset minst en euro.

Om du letar riktigt noga bland tidningarn­as och bloggarnas trevliga tips om ”stadens pärlor” eller ”sommarens absoluta måsten” kan du eventuellt hitta något som är totalgrati­s, men lätt är det inte. Med att bara ha betalat skatterna kommer du inte långt. Vi har liksom tyst kommit överens om att det gemensamma inte behöver vara riktigt tillgängli­gt för alla – och ve den fattige som har skaffat sig en familj!

Då jag på trean fick en lott till nöje på Ärttis koloni – nu under ishallens parkering – förstod jag att många andra av barnen odlade på allvar, av nöd, och att soppan där kanske var dagens enda mat för dem. Deras föräldrar gjorde utflykter till den vackra frodiga Sumparn – även den nu under asfalt och sten med dyrt boende.

Man skulle tro att ju mer vi klär av oss, desto mer lika varandra skulle vi bli. Bort med minkskinn, in med människohu­d. Men så blir det alltså inte.

Det finns bara ett jämlikhets­paradis i huvudstan jag kan tänka på: Fölisöns naturbad. Men du vet redan hur även detta avslutas: En betalbastu skall äta upp en del av denna utpost av sällsynt solidarisk acceptans. Men kanske finns det plats ännu på Sompasauna­s lavar?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland