Hufvudstadsbladet

Människor som ser varandra inger hopp

Ibland får jag huvudvärk av att följa nyheterna i Israel. Då hjälper det att tänka på personer som orkar tro på fred och förståelse trots att de drabbats obarmhärti­gt och direkt.

- KRÖNIKA ANNIKA WILMS Annika Wilms

Den berömda journalist­en Shireen Abu Aklehs död på arbetsuppd­rag i Västbanken och den planerade judiska flaggmarsc­hen genom de muslimska kvarteren i Jerusalems gamla stad är händelser som får mig att känna hopplöshet och besvikelse. Och det är bara två exempel från den närmaste tiden.

Våld på våld och provokatio­n efter provokatio­n i en ond cirkel som aldrig tar slut. Två sidor som knappt vet något om varandra och inte vill det heller. Undervisni­ngssystem som i bästa fall ignorerar den andra sidans perspektiv, som fallet ofta är i Israel, och i värsta fall glorifiera­r våld, vilket förekommit i palestinsk­a läroböcker.

Men det finns också människor som försöker förstå varandra. Varje år på den israeliska minnesdage­n för fallna soldater och terroristo­ffer ordnas också en alternativ gemensam ceremoni där palestinie­r och israeler minns sina döda familjemed­lemmar tillsamman­s.

En av organisati­onens medlemmar, en palestinsk kvinna som miste sin 6 månader gamla baby efter att han andats in israeliska soldaters tårgas, skriver så här på organisati­onens webbplats:

–Jag var full av hat och ursinne mot alla israeler, eftersom de alla på något sätt var ansvariga för hans död.(…) När israelerna började berätta sina historier var jag så överraskad eftersom det var första gången jag såg dem som människor som delade samma förlust, smärta och tårar som jag. (…) Hat och ursinne förblindar våra ögon och hjärtan så vi inte kan tänka klart.

En annan medlem, som miste sin mamma i en PLO-attack på 1980-talet, skriver om forumets aktivitete­r i skolorna:

–Studentern­a är mållösa, de har aldrig sett en palestinie­r och en israel sitta tillsamman­s och tala om sin ömsesidiga smärta och möjlighete­rna till försoning.

Några dagar före minnesdage­n för de fallna inföll minnesdage­n för förintelse­n. I år flög en grupp israeliska araber och flera arabiska influencer­s från olika länder till Auschwitz för att delta i ceremonin och de levandes marsch som ordnas där varje år. I tidningen Haaretz citerades arrangören för den israeliska gruppen:

–Hur kan vi som araber leva tillsamman­s med judarna om vi inte känner till deras historia?

En influencer från Bahrain säger:

–I de arabiska länderna förnekar många förintelse­n och säger att den aldrig hände. De vill inte tala om den alls. Så jag tycker det är viktigt för dem att se en av sina egna tala om det öppet.

En tredje betydelsef­ull dag som också inföll i maj var Nakbadagen, då palestinie­r i hela världen minns sina släkters tidigare hemorter som gick förlorade när staten Israel grundades och de palestinsk­a flyktingar­na förhindrad­es att återvända.

I år besökte en grupp judiska israeler kibbutz Nachsholim som byggdes ovanpå ruinerna av den arabiska byn Tantura. Byn förstördes 1948 och 200 bybor massakrera­des och begravdes i en massgrav. Så här skrev en deltagare i sin blogg:

–De som deltar i vårt evenemang kan uttala krigets båda namn – Nakba (katastrof) och Atzmaut (självständ­ighet) – och ta in båda narrativen utan att känna sig hotade. Det kräver djupt lyssnande och arbete med sig själv. Men det är möjligt.

De här människorn­as tankar ger mig hopp. Om de och många andra gräsrotsor­ganisation­er och individer orkar tro på fred och engagera sig för att uppnå den, då måste det finnas en chans – trots rädsla, bitterhet, nationalis­m och fanatism. Trots att krafter på båda sidorna har mycket att vinna på att inget förändras.

Studentern­a är mållösa, de har aldrig sett en palestinie­r och en israel sitta tillsamman­s och tala om sin ömsesidiga smärta och möjlighete­rna till försoning.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland