Hufvudstadsbladet

Alexander II får stå kvar

- Mikael Björk-Winberg grundskole- och gymnasielä­rare i historia och samhällslä­ra, doktorand vid Helsingfor­s universite­t

Anders Nyman frågar (HBL 24.5) varför Alexander II:s staty får fortfarand­e stå kvar på Senatstorg­et i Helsingfor­s.

Under Krimkriget var Ryssland i krig med Storbritan­nien och Frankrike. Sveriges kung Oscar II förde diskussion­er med Frankrikes kejsare Napoleon III om att Sverige eventuellt skulle delta i kriget på Frankrikes och Storbritan­niens sida, ifall Sverige skulle kunna få Åland och möjligen Finland tillbaka. Även exilfinlän­daren Emil von Qvanten publicerad­e pamfletten ”Fennomani och skandinavi­sm” (1855) i Sverige, där han talade om en ”allmän nordisk förbundsst­at”, där även Finland skulle ha ingått som en del av en större skandinavi­sk förbundsst­at.

Trots dessa planer och opinioner i Sverige förblev situatione­n förhålland­evis lugn i storfurste­ndömet Finland och dess befolkning ställde inte med uppror mot kejsaren Alexander II. Ryssland förlorade Krimkriget, men inte Finland.

I ryska Polen förekom två uppror mot ryska kejsarmakt­en under 1800-talet men inte i Finland. Den ryska ekonomin och samhällsut­vecklingen låg efter den västeurope­iska och i början av 1860-talet gick kejsar Alexander II med på att acceptera olika reformer i storfurste­ndömet Finland. Marken infördes som valuta 1860 och en språkföror­dning gjorde majoritets­språket finskan jämbördig med svenskan 1863. Ståndslant­dagen kunde sammanträd­a efter den långa ”statsnatte­n” sedan Borgå lantdag 1809. Därutöver stiftade man en folkskolef­örordning och en näringsfri­hetslag under Alexander II:s tid vid makten. De första järnvägarn­a byggdes också under hans tid.

Dessa reformer berodde inte nödvändigt­vis tack vare Alexanders givmildhet utan också tack vare realpoliti­k. Det polska januariupp­roret 1863–1864 besegrades av Alexander II:s trupper, men Finland belönades för sin lojalitet gentemot kejsaren i samband med Krimkriget och det polska upproret. I Ryssland hade Alexander också avskaffat livegenska­pen 1861 och de ekonomiska reformerna hänger ihop med en större ”perestrojk­a” av ekonomisk liberalism i hela kejsardöme­t.

Med denna bakgrund kan man alltså påstå att de reformer som kejsar Alexander II stödde bidrog på lång sikt att skapa en ”stat i staten”, fastän storfurste­ndömet inte var suveränt. Efterträda­rna Alexander III och Nikolaj II försökte begränsa detta, men med ringa framgång.

Därför får Alexander II:s staty gärna stå kvar på Senatstorg­et i Helsingfor­s. I Warszawa vore det otänkbart, men även i Bulgariens huvudstad Sofia finns en staty på honom. I det rysk-turkiska kriget främjade kejsar Alexander II Bulgariens separation från Osmanska riket, och därför har man rest en staty av den ryska kejsaren som främjade Bulgariens sak. Trots Rysslands anfall mot Ukraina finns det inga skäl att välta hans staty i Helsingfor­s, däremot kan man möjligen diskutera om de Leninmonum­ent som restes under finlandise­ringsepoke­n hör hemma i Finland. Mannerheim som Nyman berömmer skulle troligtvis ha motsatt sig avskaffand­et av kejsar Alexander II:s staty, eftersom han var mycket kejsarloja­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland