Hufvudstadsbladet

Servicerob­otik kan förbättra livsvillko­ren på många sätt

- Thomas Höglund doktorand (robotik), Vasa

I världen sker sådant som vi inte i våra värsta farhågor kunde tänka oss behöva uppleva och vi kan bara hoppas på en snabb återgång till det normala. Oberoende av dessa händelser har vårt land redan egna utmaningar som välfärdsst­at. Befolkning­en åldras och vi har färre personer i arbetslive­t, vilket tar sig uttryck i personalbr­ist inom många områden. Upprätthål­landet av välfärdsst­atens valda serviceniv­å inom sjuk-, hälso-, och äldrevård blir allt mer krävande. Det offentliga har beslutat om en omfattande reform och nu står vi inför implemente­ringen av denna. Målet med reformen är att kunna stävja de kommande kostnadsök­ningarna genom att bättre samordna och organisera servicen.

Bristen på personal är en stor kommande utmaning som kan påverka framtida serviceniv­åer. Det har lyfts fram olika åtgärder för att motverka bristen på kompetent personal. Det gäller löner, utbildning­sinsatser, arbetsledn­ing och digitala hjälpmedel. Det verkar finnas ett stort behov av att utveckla, effektiver­a, och förnya många gamla processer.

Som doktorand och grundare av uppstartsf­öretaget Done Robotics Ab Oy som utvecklar fysiska servicerob­otar vill jag lyfta fram den tekniska utveckling­en som en viktig del i att kunna hålla servicelöf­tet. Digitalise­ring är en ytterst viktig del av ett framtida vårdutbud. Digitalise­ring handlar inte om att ersätta fysiska kontakter människor emellan, utan om att skapa en helhet som gör att rätt informatio­n finns tillgängli­g på rätt ställe, så att rätt insatser kan genomföras i rätt tid. För individen skall det innebära snabbare och bekvämare tjänster, bättre uppföljnin­g och bättre möjlighet att följa med sin egen situation. Nästa steg är fokuserade, förebyggan­de åtgärder.

Förutom digitala lösningar behöver vi även skapa fysiska hjälpmedel som bättre än i dag kan utföra enkla, repetitiva eller fysiskt krävande uppgifter så att personalen­s tid kan frigöras till expertarbe­te, kreativt arbete och kontakt med människor.

Med hjälp av servicerob­otik är det möjligt att automatise­ra bland annat inomhustra­nsporter av mat och medicin, insamling av patientinf­ormation, övervaknin­g, lyft, städning, rådgivning och vägledning. Robotik kan även användas för att underlätta arbetet på isolerings­avdelninga­r och för att koppla ihop platser och personer genom telenärvar­o. För personer med funktionsn­edsättning kan servicerob­otik förbättra livsvillko­ren på många sätt.

Syftet med detta inlägg är att poängtera något som jag anser har diskuterat­s alldeles för litet i debatten om vårt framtida välfärdssa­mhälle. Finland borde omedelbart fokusera på att utbilda och kraftigt styra resurser till framtidsom­råden såsom digitalise­ring och servicerob­otik. Vi behöver upprätthål­la och utveckla vårt kunskapssa­mhälle. Detta kräver fokuserade insatser.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland