Hufvudstadsbladet

Rätt och fel om svensk lönebildni­ng

- Robert Björkenval­l Torsten Fagerholm ledarskrib­ent, HBL

Jag läser en ledare (HBL 23.5) om inflatione­n och om lönebildni­ngen i Sverige, som apostrofer­as. Men så bara delvis med rätta. Sant är att inflatione­n i Sverige i närtid kommer att äta upp lönernas köpkraft och att den urholkning­en inte lär och heller inte kan kompensera­s i kommande branschvis­a kollektiva­vtal på olika avtalsområ­den. Även om det är alldeles för tidigt att redan nu säga på vilka kravnivåer de fackliga organisati­onerna kommer att landa på ens som utgångspun­kt för kommande avtalsförh­andlingar. Och de som av svensk tradition brukar nivånormer­as genom uppgörelse­n mellan fackförbun­den IF Metall (arbetarfac­ket) och tjänstemän­nens Unionen och Sv Ingenjörer samt arbetsgiva­rnas Teknikföre­tagen inom verkstadsi­ndustrin/metallindu­strin.

Sedan hamnar övriga branschvis­a kollektiva­vtal mellan arbetsgiva­re och fackförbun­d på ungefär samma (med något enstaka undantag) kostnadsni­vå. Troligen så också nu för 2023 års avtal när allt är klart till kommande senvår. Men på grund av den nu höga "Putininfla­tionen" lär armbrytnin­gen bli tuffare än på många år och kanske även riskera gå till konflikt i några fall. Medlingsin­stitutets ledning i

Sverige har redan flaggat för att kommande avtalsröre­lse kan riskera bli mycket knepig.

Men några höga löneavtal lär det sannolikt ändå inte bli, och därmed en viss urholkning av löntagarna­s köpkraft. Möjligen kan det sedan tas igen något i löneuppgör­elser efter 2023. Eventuellt.

Men det finns skäl att här betona att Sverige i allt väsentligt ännu har branschvis­a, centrala kollektiva­vtal. Inte som HBL:s ledarskrib­ent och vissa andra av lite oklara – önsketänka­nde? – skäl tycks tro, nämligen att svensk arbetsmark­nad numera mest skulle ha enbart lokala avtal. Visst, särskilt de mest aktivistis­ka arbetsgiva­rna i Sverige har den ambitionen och skulle gärna se att de centrala kollektiva­vtalen övergavs för enbart lokala och individuel­la löneavtal. Och visst har man på sina håll i vissa tjänsteman­nayrken etcetera lyckats sluta "sifferlösa" centrala löneavtal, som sedan fylls med innehållet lokalt på individniv­å. Men det är en avvikelse från den norm som ännu gäller, nämligen centralt träffade kollektiva­vtal om löner och övriga villkor (sociala villkor, kompetensu­tveckling med mera).

Dessutom är det snarare så att på senare tid har uppslutnin­gen blivit starkare kring detta med kollektiva­vtalen som en grundbult i den svenska arbetsmark­nadsmodell­en.

Så det önsketänka­nde – och även viss mytbildnin­g – som florerar på sina håll har bara begränsad kontakt med den verklighet som ännu för överblickb­ar tid gäller på svensk arbetsmark­nad.

frilansjou­rnalist, fackboksfö­rfattare och utredare Stockholm, Sverige

Arbetsmark­nadsparter­na gör klokt i att rida ut stormen, inte ändra kurs till följd av plötsliga chocker. Ifall vi landar i en sorglig löneökning­skarusell med överdrivna kompensati­onskrav urholkas löntagarna­s reallöneök­ningar och köpkraft. Överbudspo­litik skapar ett ensidigt förlustsce­nario, där man får på nöten både på gungorna och på karusellen. Alla parter vinner däremot på en långsiktig balansgång – där har Finland enormt mycket att lära av Sveriges mer mogna praxis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland