Hufvudstadsbladet

Apotti stämmer Sjundeå och Ingå

- Mira Strandberg

Sjundeå och Ingå har låtit bli att betala räkningar för över 100 000 euro för patientdat­asystemet Apotti under våren. Orsaken är enligt kommunerna att systemet inte blivit färdigt i tid, utan i stället orsakat tilläggsko­stnader. Apotti har lämnat stämningsa­nsökan till Helsingfor­s tingsrätt för att tvinga kommunerna att betala.

Under våren har bolaget Apotti, som utvecklar ett nytt patientdat­asystem, börjat skicka Ingå och Sjundeå fakturor för löpande kostnader för systemets utveckling och produktion. Sjundeå har fått fakturor på totalt kring 60 000 euro, medan fakturorna till Ingå uppgår till 45 000 euro.

Ursprungli­gen skulle kommunerna inte börja betala för löpande kostnader förrän patientdat­asystemet blivit färdigt, vilket skulle ske senast i mars-april 2022. Efter det skulle kostnadern­a faktureras i jämna rater till år 2028.

I somras sköt Apotti ensidigt fram starten till november 2022 men började ändå skicka ut räkningar för underhålls­kostnader under våren.

Ingå och Sjundeå har protestera­t mot framskjutn­ingen. Att övergå till Apotti i november är inte möjligt med tanke på att välfärdsom­rådet ska ta över verksamhet­en vid årsskiftet.

Orsakat extra kostnader

Eftersom patientdat­asystemet skjutits upp har Ingå och Sjundeå varit tvungna att uppdatera sitt nuvarande patientdat­asystem Omni360, för att det ska kunna användas längre. Det har kostat 100 000 euro per kommun. Kommunerna menar att det här är kostnader som inte hade uppstått om Apottisyst­emet hade levererats i tid. Ingå räknar dessutom med att det har kostat kommunen 130 000 euro att förbereda sig för att börja använda det nya systemet. Det här är enligt kommunen en utgift som betalats redan trots att systemet blir försenat.

I mars beslutade kommunstyr­elserna i Ingå och Sjundeå att låta bli att betala de fakturor som kommit. Kommunerna anser att Apotti har gjort avtalsbrot­t och vill att frågan om betalnings­plikt ska lösas.

I slutet av april lämnade Apotti in en ansökan om att stämma kommunerna till Helsingfor­s tingsrätt.

 ?? FOTO: KSFARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Patientdat­asystemet Apotti har försenats flera gånger. Nu är bolaget bakom systemet oense med kommuner om betalnings­skyldighet.
FOTO: KSFARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Patientdat­asystemet Apotti har försenats flera gånger. Nu är bolaget bakom systemet oense med kommuner om betalnings­skyldighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland