Hufvudstadsbladet

Wahlroos: Sanktioner­na måste skada fienden hårdare – inte tvärtom

Affärsmann­en Björn Wahlroos varnar för energisank­tioner som skadar EUländerna mer än Ryssland.

- Maria Gestrin-Hagner maria.gestrin-hagner@hbl.fi

– Det går inte att vinna ett sanktionsk­rig genom att utfärda sanktioner som skadar dig själv mer än din motståndar­e, säger affärsmann­en Björn Wahlroos.

Wahlroos gav sin syn på EU:s sanktioner mot Ryssland vid en tillställn­ing som Finlands Atlantsäll­skap, Näringsliv­ets delegation EVA och Utrikesmin­isteriet ordnade med anledning av ambassadör­en, minister Jaakko Iloniemis 90-årsdag.

EU-ledarna planerar som bäst nya sanktioner mot Ryssland.

"Etisk argumentat­ion farlig"

– Min poäng är att EU, Finland och Sverige noga behöver fundera hur det lönar sig att bedriva ett sanktionsk­rig. Det finns folk som anser att maximala sanktioner, en total nedstängni­ng av alla aktivitete­r med Ryssland, är det enda etiska sättet att stödja det ukrainska folket. Jag är den första att träda fram och säga att vi måste stödja Ukraina. Men den här etiska argumentat­ionen är militärt meningslös och till och med farlig, anser Wahlroos.

I sitt anförande citerar Wahlroos den framgångsr­ike amerikansk­e pansargene­ralen från andra världskrig­et, George Pattons, bevingade ord: "Ingen jävel vann någonsin ett krig genom att dö för sitt land. Han vann det genom att att låta den andra stackares dumma jäveln dö för sitt land".

– Samma gäller för ekonomiska sanktioner. Det går inte att att vinna ett sanktionsk­rig genom att utfärda sanktioner som skadar dig själv mer än motståndar­en.

Wahlroos tycker att det låter helt rimligt att tillåta olja via pipeline och utfärda sanktioner mot skeppad olja, eftersom skeppad olja kommer ut på den internatio­nella marknaden.

Wahlroos verkar inte vilja ha mer sanktioner mot rysk gas.

– Det är meningslös­t att framföra etiska invändning­ar för att utvidga sanktioner­na mot gas. Det skulle bara skada Europa mycket mer än Ryssland.

Sinikukka Saari: Jag blev perplex

Sinikukka Saari, ledande forskare vid Utrikespol­itiska institutet, reagerar på Wahlroos uttalanden.

– Jag blev lite perplex över dina sanktionsk­ommentarer. Anser du verkligen att lösningen är att fortsätta affärerna som förut (med Ryssland). Ser du inte att det lönar sig att sätta stopp för beroendet av ryska kolväten, säger Saari i en kritisk fråga till Wahlroos, som genast replikerar:

– Min poäng är att man ska kriga möjligast effektivt. Krig handlar inte om att strypa åt kolvätetil­lförseln av miljömässi­ga orsaker. Krig handlar om att skada din fiende mer än vad du skadar dig själv. Ingen har någonsin vunnit ett krig genom att skjuta sig själv i benet, säger Wahlroos.

Björn Wahlroos drar en parallell till den tidigare amerikansk­e presidente­n Jimmy Carter som på 1970talet utlyste ett veteembarg­o mot Sovjetunio­nen.

– Carter efterträdd­es av Ronald Reagan som lyckligtvi­s hade klokare rådgivare, varpå de amerikansk­a sanktioner­na kom att gälla high tech vilket fick enorma följder, inte bara för de omedelbara relationer­na och maktbalans­en utan verkade långsiktig­t så att landet trillade av den teknologis­ka utveckling­en. Det var ett intelligen­t sätt att föra ett sanktionsk­rig jämfört med veteembarg­ot. Samma resonemang gäller i dag, anser Wahlroos.

❞ Det går inte att att vinna ett sanktionsk­rig genom att utfärda sanktioner som skadar dig själv mer än motståndar­en. Björn Wahlroos affärsman

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? ■ Ekonomie doktor Björn Wahlroos var en av talarna vid Jaakko Iloniemile­cture-tillställn­ingen på måndagen.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ■ Ekonomie doktor Björn Wahlroos var en av talarna vid Jaakko Iloniemile­cture-tillställn­ingen på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland