Hufvudstadsbladet

Polisen kom koppartjuv­ar på spåren tack vare alert 12-åring

En 12-årings snabba agerande ledde till att polisen kunde gripa ett gäng koppartjuv­ar i Olars förra veckan. Kopparstöl­der är relativt vanliga och sker varje vecka, säger kriminalko­mmissarie Katja Rekola vid polisen i västra Nyland.

- Jonatan Sparv jonatan.sparv@hbl.fi

En stöld av koppar värd över tusen euro slutade i ett snabbt nederlag för de misstänkta gärningsmä­nnen, mycket tack vare en 12-åring som bevittnade stölden och ringde nödnumret. Det ledde till att polisen kunde gripa tjuvarna kort efter att de lämnat brottsplat­sen.

Stölden ägde rum vid en byggnadsar­betsplats i Olars i Esbo.

Katja Rekola, kriminalko­mmissarie vid Polisinrät­tningen i västra Nyland, beskriver fallet som ett skolboksex­empel på hur det kan gå till då ett brott klaras upp på snabbast möjliga vis.

– Tack vare 12-åringens kvicktänkt­het kunde vi lämna tillbaka stöldgodse­t till de rättmätiga ägarna, vilket inte hör till vanlighete­rna i den här typen av fall.

Stulen koppar är sällan märkt på ett sådant vis att det är lätt för polisen att återbörda stöldgodse­t till ägarna. Speciellt svårt är det om det gått en längre tid mellan stölden och fyndet.

– I det här fallet erkände gärningsmä­nnen direkt. Jag är glad att det löste sig så snabbt. Det är alltid kul för polisen att kunna återbörda det som stulits.

Är det ovanligt att en så här pass ung person anmäler ett brott och att det leder till ett gripande?

– Jag skulle säga att det är ganska ovanligt. Det var ett berömvärt handlande av pojken. Utan hans anmälan tror jag inte att vi skulle ha fått fast tjuvarna.

Vanligt fenomen

Kopparstöl­der är något polisen i västra Nyland får ta itu med varje vecka, och de varierar i karaktär. Det kan röra sig om allt från stöld av en stor mängd kopparkabl­ar till koppardela­r i vitvaror och verktyg.

– Det är också vanligt att det uppstår skador i samband med kopparstöl­der, eftersom tjuvarna ibland måste ta isär olika apparater för att komma åt metallen eller förstöra ett staket för att ta sig in på en byggnadsar­betsplats, säger Katja Rekola.

I det här fallet kom tjuvarna över omkring 60 kilogram koppar, uppskattar polisen. Rekola säger att en del stjäl koppar för att tjäna så lite som en hundralapp. Samtidigt finns det exempel på stölder av koppar till ett värde av tiotusenta­ls euro.

Enligt henne förekommer kopparstöl­der på de mest underliga platser. Bara fantasin verkar sätta gränser för tjuvarna.

– Jag har också förstått att det är ganska enkelt att sälja koppar vidare, men exakt hur det går till vet jag inte, säger Rekola.

Vad kan man göra för att minska risken för att bli bestulen på koppar?

– Det lönar sig att ha så bra skydd runt exempelvis byggarbets­platsen som möjligt. Staket och kameraöver­vakning är också till nytta.

En trend?

Även S:t Lars kapell i Vanda föll offer för kopparstöl­d under helgen. Ett antal kopparnät – som är en del av skyddet för kapellets fönster – har stulits, meddelar Kyrkan i Vanda.

Det rör sig om hundratals kilo stulen koppar, och dessutom har tjuvarna orsakat skador som kostar omkring 100 000 euro att reparera. Polisen utreder saken och ber allmänhete­n om tips.

Enligt Rekola finns det ändå inga tecken på att att det skulle vara frågan om några organisera­de kriminella ligor som fokuserar på kopparstöl­der, åtminstone inte i västra Nyland.

– Jag skulle mer säga att det är enskilda grupper som agerar på eget initiativ.

Hon ser heller inte att kopparstöl­der skulle vara en starkt växande trend, men medger att de är vanliga.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Rör, dekoration­er, ledningar och verktyg gjorda av koppar är ett hett villebråd för en del tjuvar. Enligt polisen kan det förekomma stölder av koppar till ett värde av tiotusenta­ls euro.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Rör, dekoration­er, ledningar och verktyg gjorda av koppar är ett hett villebråd för en del tjuvar. Enligt polisen kan det förekomma stölder av koppar till ett värde av tiotusenta­ls euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland