Hufvudstadsbladet

Få citykanine­r i Helsingfor­s och Esbo

Vildkanins­tammen är fortfarand­e decimerad på grund av den virussjukd­om som angrep stammen år 2016. – Tidigare kunde vi fånga 68 kaniner på en gård. Nu har vi fångat två kaniner på två månader, säger Hannu Luoto som jagar skadedjur i Helsingfor­s.

- Heidi Herrmann

– I flera år nu har population­en varit väldigt liten. Men när de väl kommer i gång är de otroligt produktiva, säger Fredrik Eklundh, verksamhet­sledare för jaktvårdsf­öreningen i Esbo och Grankulla.

Enligt både honom och Hannu Luoto finns det några population­er av vildkanine­r, även kallade citykanine­r, här och där, men de är väldigt små. Luoto jobbar för Cremex, ett företag som är specialise­rat på att jaga skadedjur och som anlitas av Helsingfor­s stad.

– Hela stammen dör ut med jämna mellanrum och börjar sedan stiga igen. Men nu finns det inget att stiga från, säger Luoto.

Det var 2016 som vildkanine­rna smittades av RHD-viruset som hade hög dödlighet. Viruset gjorde att kaninerna dog en smärtsam död.

Vad ställer kaninerna till med för problem, när de väl kommer i gång?

– Citykanine­rna är riktiga marodörer där de slår sig ner. De gräver sig ner under hus och i husgrunden och det kan orsaka köldskador på byggnader. Sen äter de barken av alla träd och buskar som finns i närheten, så de blir alldeles skalade.

Vildkanine­rnas fiender är räv och lodjur samt större rovfåglar.

Enligt Eklundh trivs vildkanine­r där de kan gräva ner sig, bygga bon och hitta föda.

Det är på markägaren­s ansvar att råda bot på problemet om kaninerna gör entré. Helsingfor­s stad köper tjänsterna av privata företag som tar hand om själva jakten.

Kan man skjuta kaninerna själv?

– Om kaninen finns i city så kan man inte skjuta den, för i city får man inte skjuta. Lagen säger att det ska vara minst 150 meter till närmaste bostadshus och det är det sällan i cityförhål­landen. Man kan då fånga den med fälla. Det är tillåtet när det är jaktsäsong från den 1 september. Men fredningst­iden börjar den 31 mars så mellan det och jaktsäsong­ens start får man inte göra någonting, om man inte har specialtil­lstånd.

De kommersiel­la jägarna som tar kål på vildkanine­rna för dem till Högholmen där de blir föda för lejonen.

Vad händer om man är djurvän och låter kaninerna vara?

– Antagligen kommer naturen under årtiondens lopp att anpassa sig. Den skulle hitta en balans och öka på rovdjursst­ammen där det finns mycket av citykanine­rna. Innan dess är nog fan lös. De hör inte hemma i vår fauna och det finns inte tillräckli­gt mycket naturliga fiender, säger Fredrik Eklundh.

Vildkanine­rna jagas även med jaktbåge, av personer som har specialtil­lstånd för det. Det vanligaste sättet att ta bort kaninerna på är att fånga dem i en fälla och sedan avliva dem.

 ?? TALLQVIST/HBL-ARKIV FOTO: NIKLAS ?? ■ År 2009 hade citykanine­rna grävt tunnlar vid Hesperiapa­rken.
TALLQVIST/HBL-ARKIV FOTO: NIKLAS ■ År 2009 hade citykanine­rna grävt tunnlar vid Hesperiapa­rken.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Citykanine­rna blev föda för lejonen
■ på Högholmen år 2009.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Citykanine­rna blev föda för lejonen ■ på Högholmen år 2009.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland