Hufvudstadsbladet

Tullen: Effektiva luftvapen har tagits till Finland utan tillstånd

Luftvapen som kräver tillstånd har tagits in i Finland utan lov. Hundratals vapen har enligt Tullen sålts vidare av finländska företag.

- Anna Svartström

Tullen beslagtog 2021 postförsän­delser som kommit till Finland från utlandet. De visade sig innehålla så kallade effektiva luftvapen, som kräver tillstånd.

Ett effektivt luftvapen är ett vapen som drivs med trycket från komprimera­d luft eller annan gas. Pipans minsta inre diameter är över 6,35 millimeter, och vapnet är konstruera­t att användas med metallkulo­r.

Det handlar om luftvapnen Umarex T4E HDR50 och T4E HDS68 som enligt Polisstyre­lsen uppfyller kriteriern­a för effektivt luftvapen. Enligt Tullen finns det därför skäl att misstänka att de som tagit in vapnen gjort sig skyldiga till skjutvapen­brott.

Förundersö­kningar har gjorts på olika håll i Finland och flera fall har gått vidare till åklagaren.

Samtidigt kom det fram att det finns företag inom branschen som säljer effektiva luftvapen utan tillstånd. Det handlar igen om vapen i produktfam­iljen Umarex T4E.

I ett pressmedde­lande uppger förundersö­kningsleda­ren Kimmo Kaunisto att Tullen gjorde en insats i mars och då beslagtog ungefär 140 effektiva luftvapen från flera företag runtom i Finland. Misstanken är att de är olagligt importerad­e.

”Företagen har inte haft rätt att i kommersiel­lt syfte föra in i landet effektiva luftvapen och sälja dem vidare utan tillstånd beviljat av Polisstyre­lsen”, säger han i pressmedde­landet.

Tullen misstänker att företagen under årens lopp har sålts hundratals av dessa vapen till personer som inte har haft rätt att skaffa sig ett effektivt luftvapen. Företagens ansvarsper­soner är misstänkta för skjutvapen­brott. De förundersö­kningarna pågår ännu.

Tullen uppmanar den som har ett Umarex-luftvapen att boka tid hos polisen för att överlåta det, om man saknar tillstånd för att köpa och inneha vapnet.

HBL har tidigare skrivit om problem med gasvapen som ökat i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland