Hufvudstadsbladet

Hovrätten dömer kvinna för mord på ex-man i Eckerö

- Anna Svartström anna.svartstrom@hbl.fi

En kvinna döms till livstids fängelse för mordet på sin ex-man i Eckerö annandag jul 2020. Åbo hovrätt fastställd­e på tisdagen tingsrätte­ns dom. Kvinnans väninna har dömts till elva års fängelse för gärningen. De kastade bränsle över mannen som sov i sitt hem.

Sen kväll annandag jul beger sig två kvinnor till en villa i Eckerö på Åland. I förväg har de gömt hinkar med bensin under granris i skogen som de plockar fram.

De kastar in stenar genom fönstret till huset där den ena kvinnans ex-man sover. När han ställer sig vid fönstret kastar de den brännbara vätskan över honom och han antänds.

Han lyckas ta sig ut och släcka sig i ett dike. En granne, som han söker hjälp hos, slår larm och mannen förs till sjukhus. Hans brännskado­r är så allvarliga att han avlider två dygn senare.

I tingsrätte­n dömdes två kvinnor för mord på mannen: kvinnan som tidigare varit gift med mannen till livstids fängelse och hennes väninna till 11 års fängelse. Väninnans lindrigare dom motiverade tingsrätte­n med att hon "främjat utredninge­n av brottet på ett betydande sätt, trots att detta skett i ett ganska sent skede".

Väninnan har erkänt sin delakuttal­ade tighet och godtog tingsrätts­domen, men den andra kvinnan överklagad­e till hovrätten. Hon hävdar att hon befann sig i sitt hem vid gärningsti­dpunkten, tillsamman­s med sina barn.

På tisdagen kom Åbo hovrätt med sitt avgörande. Tingsrätte­ns dom står fast och kvinnan döms till livstids fängelse för mord. De två kvinnorna ska solidarisk­t betala 20 000 euro för lidandet till mannens och kvinnans gemensamma barn, det handlar om ett barn. Dessutom ska de betala 15 000 euro till mannens vuxna son.

Vårdnadstv­ist motiv

Enligt hovrätten har kvinnan varit initiativt­agare och den som planerat dådet. Väninnans berättelse bedöms som trovärdig, även om hon tonat ner sin egen andel.

Enligt hovrätten har kvinnan haft motiv att utföra dådet på grund av en utdragen vårdnadstv­ist med den dödade mannen om deras gemensamma barn "och det hat hon känt mot honom".

Hovrätten bedömer också att hennes "inkonsekve­nta och generella berättelse­r står i konflikt med samtlig övrig bevisning och är i förhålland­e till den tekniska bevisninge­n ohållbar".

Kvinnan hade bland annat gjort Googlesökn­ingar om hur man antänder människor. Hon hade skapat falska profiler på Facebook för planering av gärningen. Mobiltelef­onen hade under den aktuella kvällen kopplats upp mot mobilmaste­r som tyder på att hon förflyttat sig till Eckerö, och hon hade gett olika förklaring­ar till varför hennes ögonbryn var svedda.

Kvinnan har tidigare i processen krävt en ny tingsrätts­behandling med motivering­en att domaren varit jävig, då hon tidigare avgjort ett mål i vårdnadstv­isten. Hovrätten förkastade jävsinvänd­ningen enhälligt.

 ?? FOTO: IVAR JANSSON/SPT-NYAN ?? ■ Sent lördag kväll den 26 december 2020 kom larmet till huset i Eckerö. Två kvinnor har dömts för mord på mannen som befann sig ensam i sitt hem och som dog av skadorna.
FOTO: IVAR JANSSON/SPT-NYAN ■ Sent lördag kväll den 26 december 2020 kom larmet till huset i Eckerö. Två kvinnor har dömts för mord på mannen som befann sig ensam i sitt hem och som dog av skadorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland