Hufvudstadsbladet

Långa fängelsest­raff i gängkonfli­kt

Två rappare döms till stränga fängelsest­raff i det fall där våld eskalerat mellan ett gäng i Esbo och ett i Helsingfor­s. Tingsrätte­n går på åklagarens linje och anser att Helsingfor­sgänget utgör en organisera­d kriminell sammanslut­ning.

- Anna Svartström

Milan Jaff döms till sammanlagt 10 års fängelse och Yahue Mahdi Mohamud till 9 års fängelse i det som har beskrivits som en gängkonfli­kt mellan Helsingfor­sbaserade "Kurdish Mafia", som också kallas 47, samt Esbobasera­de "L-City".

De båda unga männen har profilerat sig som så kallade gangsterra­ppare och är aktiva i sociala medier. Mahdi Mahmoud går under artistnamn­et Cavallini.

Enligt Helsingfor­s tingsrätt har båda gjort sig skyldiga till dråpförsök, skjutvapen­brott, grovt rån, grovt frihetsber­övande, narkotikab­rott och förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa.

Jaff döms dessutom för misshandel och övergrepp i rättssak. I hans fängelsest­raff ingår två tidigare villkorlig­a straff som nu verkställs. Tio andra åtalade döms till villkorlig­a och ovillkorli­ga straff på mellan 3 månader till 2 år och 4 månader. En av de åtalade döms till böter, för en persons del faller åtalet.

Ledargesta­lt och bestämt område

Åklagaren Perttu Könönen sade under rättegånge­n att fallet visar att det nu finns gatugäng i Finland. Han har yrkat på straffskär­pning med hänvisning till att "Kurdish Mafia" uppfyller kriteriern­a för organisera­d kriminell sammanslut­ning.

Tingsrätte­n går på hans linje och dömer därför en del av de åtalade strängare.

Enligt rätten har motivet till de kriminella gärningarn­a varit att skydda gruppering­ens och medlemmarn­as heder och okränkbarh­et med våld eller hot om våld, och gänget här därmed haft ett olagligt syfte. Rätten ser det som klart att man har varit beredd att planera och utföra allvarliga brott i gruppering­ens namn.

De åtalade har nekat till att det skulle handla om gäng eller att de skulle ingå i ett sådant. Jaff har till exempel sagt att "Kurdish Mafia" enbart är ett låtnamn. Numret 47 skulle hänvisa till en ort i Turkiet och användas i marknadsfö­ringen av Jaffs musik och inte vara ett gängemblem. Även i övrigt har de nekat till största delen av åtalen.

Rätten hänvisar ändå i sin dom bland annat till ett utlåtande från Centralkri­minalpolis­en om att Kurdish Mafia uppstått 2019 då beteckning­en 47 har börjat användas. Enligt utlåtandet har gruppering­en en tydlig hierarki och samlas på ett bestämt område, östra Helsingfor­s. Ungefär 40 personer är med i verksamhet­en och 20 personer är egentliga medlemmar. Så gott som alla har enligt utlåtandet varit misstänkta eller dömts för olika narkotikae­ller våldsbrott.

Sköt mot hus i Esbo

Åtalspunkt­erna är sammanlagt 19 stycken, och det hela började enligt tingsrätte­n med en misshandel i maj i fjol.

I september sköt Jaff och Mahdi Mohamud enligt rätten skott mot ett enfamiljsh­us i Fågelberga. En fest pågick och Helsingfor­sgänget ville enligt rätten komma åt en medlem ur Esbogänget, även han rappare.

Tingsrätte­n slår i sin dom fast att de gjort sig skyldiga till dråpförsök eftersom det ses som bevisat att de sköt flera skott mot fönstren i huset. Ett av skotten skulle ha träffat en person innanför fönstret om kulan inte stoppats av glaset.

I oktober planerade de enligt tingsrätte­n att gå till attack under en konsert i Brunnshuse­t i oktober där Esborappar­en skulle uppträda. De var tillsamman­s med andra åtalade på väg till Brunnshuse­t, rustade med eggvapen. I planerna hade även ingått ett vapen. Polisen fick i och med teleavlyss­ning kännedom om planerna och lyckades förhindra dådet.

Esborappar­en var i sin tur åtalad för misshandel­n i maj, men han frias av rätten som menar att det inte är bevisat att han gjort sig skyldig till den.

Tingsrätte­ns dom har inte vunnit laga kraft och kan överklagas.

Kriminellt gäng

Polisen har tidigare varit försiktig med att tala om att det skulle förekomma gatugäng eller stadsdelsg­äng i Finland. Det senaste året har det här ändå förändrats och i oktober i fjol gick Helsingfor­spolisens nyutnämnda chef för brottsutre­dningen, Markku Heinikari ut med uppgifter om gängbildni­ng. Till HBL sade han då att det finns knappt tio gäng med ett hundratal centrala medlemmar i huvudstads­regionen.

Diskussion­en har delvis också handlat om vad som ska ses som ett gäng. I tisdagens dom slår tingsrätte­n alltså i alla fall fast att ett av dem är att se som ett organisera­t kriminellt gäng, detta även om det primära syftet enligt rätten inte är att uppnå ekonomisk vinning. Det kan ses som för finländska förhålland­en unikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland