Hufvudstadsbladet

Ukraina: 80 misstänkta krigsförbr­ytare ska åtalas

Två ryska soldater har av ukrainsk domstol dömts till fängelse för krigsbrott. Ytterligar­e 80 misstänkta krigsförbr­ytare ska åtalas, enligt statsåklag­are Iryna Venediktov­a.

-

En domstol i centrala Ukraina har dömt två ryska soldater till över elva års fängelse vardera för krigsbrott. Männen döms för beskjutnin­g mot civila byggnader i två städer i början av den ryska invasionen i februari.

Soldaterna ställdes inför rätta i Poltava-regionen och har erkänt sig skyldiga till brott.

Domen sätter punkt för den andra krigsförbr­ytarrätteg­ången sedan invasionen inleddes. Nyligen dömde en domstol i Kiev en 21-årig rysk soldat till livstids fängelse för att ha skjutit en civil ukrainsk man på cykel.

Ukraina har nu identifier­at fler än 600 misstänkta krigsförbr­ytare och kommer att åtala omkring 80 av dem, säger statsåklag­are Iryna Venediktov­a, enligt BBC.

Enligt Venediktov­a inkluderar listan över misstänkta bland annat högt uppsatta militärer och politiker.

Hon deltog på tisdagen i ett möte med Internatio­nella brottmålsd­omstolen och Eurojust, EU:s samarbetso­rgan för åklagarmyn­digheter.

Kroppar överlämnas

Det ryska försvarsde­partemente­t uppger att 152 döda ukrainska soldater har hittats under stålverket Azovstal i Mariupol. Kropparna ska överlämnas till Ukraina.

Tidigare i maj kapitulera­de hundratals ukrainska soldater efter att ha hållit ut i kulvertarn­a under Azovstal. De togs sedan som krigsfånga­r. Enligt Ryssland kan de komma att ställas inför rätta.

Samtidigt fortsätter striderna rasa på marken och Ryssland tycks göra fortsatta framsteg.

Kamp om nyckelstad

Ryska soldater rycker fram mot centrum i Sievjerodo­netsk och kontroller­ar nu delar av staden i östra Ukraina, enligt Serhij Hajdaj som är guvernör i Luhansk-regionen.

”Situatione­n i Sievjerodo­netsk är så komplicera­d som den kan bli”, skriver han på Telegram och lägger till att hela regionen står under ständig beskjutnin­g av ”flygbomber, artilleri och stridsvagn­ar”.

Men ukrainska styrkor befinner sig fortfarand­e i staden, enligt Hajdaj.

– För tillfället pågår strider inne i staden, säger han till BBC över telefon.

Stadens borgmästar­e Oleksandr Striuk säger till nyhetsbyrå­n AP att ryska styrkor kontroller­ar omkring halva Sievjerodo­netsk och att hårda strider pågår.

– Situatione­n är väldigt allvarlig och staden förstörs hänsynslös­t, kvarter för kvarter, säger han.

Många har flytt

Borgmästar­en uppskattar att omkring 13 000 av stadens omkring 100 000 invånare finns kvar, försök att få ut civila har avbrutits på grund av striderna. Mer än 1 500 personer som dött av olika orsaker har begravts i staden sedan invasionen inleddes, enligt Striuk som understryk­er att det är svårt att hålla koll på civila förluster.

Militärana­lytiker har beskrivit slaget om Sievjerodo­netsk som en kamp mot klockan för Ryssland. Staden är viktig för de ryska försöken att att snabbt ta kontroll över Donbass innan fler vapenlever­anser från väst kommer fram till stöd för Ukraina.

 ?? FOTO: LEO CORREA/AP/TT ?? ■ En kvinna söker skydd mot striderna i Sievjerodo­netsk. Bilden är tagen i mitten av maj.
FOTO: LEO CORREA/AP/TT ■ En kvinna söker skydd mot striderna i Sievjerodo­netsk. Bilden är tagen i mitten av maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland