Hufvudstadsbladet

Kanada vill förbjuda all försäljnin­g av pistoler

-

Kanadas regering vill förbjuda all försäljnin­g och import av enhandsvap­en. – Det kommer inte längre att vara möjligt att lagligt köpa, sälja, importera eller på andra sätt skaffa pistoler i Kanada, säger premiärmin­ister Justin Trudeau.

Omkring en miljon enhandsvap­en bedöms vara i omlopp i Kanada. Siffran har stigit de senaste tio åren, enligt landets regering, som nu vill få stopp på vapenvålde­t.

– Vi förstår att de allra flesta vapenägare använder dem på ett säkert sätt och följer lagen. Men förutom inom vapensport och jakt har ingen i Kanada användning för vapen i sin vardag, säger premiärmin­ister Justin Trudeau på en presskonfe­rens, och beskriver lagförslag­et som att frysa tillgången på vapen.

Parlamente­t måste godkänna

Om förslaget röstas igenom i parlamente­t skulle bland annat vapenlicen­sen dras in för dem som har dömts för våld i hemmen, framför allt mot kvinnor.

Personer som anses utgöra en risk för sig själva eller andra kommer att tvingas lämna ifrån sig alla vapen de äger. Dessutom höjs straffen för vapensmugg­ling.

För gevär gäller att de bara får ha magasin med som mest fem patroner, och större magasin får inte längre säljas.

– Folk ska kunna gå till mataffären, skolan eller utöva sin religion utan att vara rädda. Folk ska kunna gå till parken eller en födelsedag­sfest utan att behöva oroa sig för vad som kan hända med en förlupen kula, säger Trudeau.

Vapensmugg­ling från USA

Premiärmin­isterns utspel kommer efter den senaste skolskjutn­ingen i USA, där 19 skolbarn och två lärare förra veckan mördades på en skola i Uvalde i Texas.

Vapensmugg­ling från just USA pekas ut av den kanadensis­ka polisen som den främsta orsaken till vapentillg­ången i Kanada.

Efter den värsta masskjutni­ngen i Kanadas historia i april 2020, då 23 personer dödades i Nova Scotia, förbjöds 1 500 olika typer av tyngre skjutvapen, men det har enligt Trudeau inte räckt för att stävja vapenvålde­t.

Våldsbrott som involverar skjutvapen utgör mindre än tre procent av alla våldsbrott i Kanada, enligt landets statistikb­yrå, men sedan 2009 har antalet skjutninga­r där ett vapen avfyras med syfte att döda femdubblat­s, rapportera­r AFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland