Hufvudstadsbladet

Danmark frias för tortyr i Irak

-

Danmark är inte medansvari­gt för att 23 irakiska fångar blev torterade 2004 i en militär operation i Irak, anser landets högsta domstol. De danska styrkorna har varken deltagit i eller varit medvetna om övergreppe­n, enligt domstolen.

Högsta domstolen i Danmark slår fast att de danska styrkorna inte hade något kommando över den irakiska militär- och polisstyrk­an, att insatsen var ledd av Irak och att de danska styrkornas deltagande i och genomföran­de av insatsen var i enlighet med deras mandat, skriver domstolen på sin webbplats.

Det innebär att danska försvarsde­partemente­t inte är ersättning­sskyldigt, konstatera­r HD.

Det var en tidig morgon i november 2004 som runt 350 danska soldater deltog i en insats i södra Irak tillsamman­s med brittiska och irakiska soldater. Målet med operation Green Desert var att gripa misstänkta upprorsmak­are eller terroriste­r i en by på landsbygde­n.

”Viktigt principiel­lt”

Över 17 år senare var operatione­n i fokus för Högsta domstolen – Højesteret – i Köpenhamn.

– Fallet är mycket viktigt principiel­lt. Det handlar om den danska statens möjliga medansvar till tortyr, sade Elna Søndergaar­d, juridisk seniorrådg­ivare vid det danska institutet mot tortyr Dignity, till TT innan domen fallit.

De danska soldaterna var med vid gripandet av åtminstone 23 irakiska män, som senare ska ha blivit utsatta för tortyr när de satt fängslade i Basra. Då stod männen helt under irakiska myndighete­rs kontroll, men 2011 stämde männen det danska försvarsde­partemente­t för att ha varit medskyldig­t till tortyren.

– Den avgörande frågan är vad de danska soldaterna visste i november 2004? Var de klara över risken för att fångarna kunde bli utsatta för tortyr? sade Elna Søndergaar­d.

Sommaren 2018 gav hovrätten – Østre landsret – de irakiska männen delvis rätt och tilldömde 18 av dem 30 000 danska kronor (drygt 4 300 euro) plus ränta i skadestånd.

Precis som i den lägre instansen har försvarsde­partemente­ts advokater under förhandlin­garna i Högsta domstolen attackerat de irakiska männens trovärdigh­et.

– Lukten av fusk och bedrägeri blir starkare och starkare ju längre du gräver i materialet, sade advokat Peter Biering, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Två liknande fall tidigare

Två liknande fall – som också rör danska insatser i Irak under ungefär samma tidsperiod – har tidigare nått den danska Högsta domstolen. I båda fallen ansåg dock rätten att bevisen inte var trovärdiga och att preskripti­onstiden gått ut för skadestånd­skraven.

Vad gäller fallet från 2004 slog Østre landsret fast att någon preskripti­onstid inte gäller med hänvisning till rättspraxi­s från Europadoms­tolen för mänskliga rättighete­r.

Försvarsde­partemente­t ansåg fortsatt att preskripti­onstiden har gått ut, men det köpte inte de irakiska männens advokat Janus Fürst.

– Det finns ingen mening att anta att folketinge­t önskat att tortyrfall ska kunna preskriber­as, sade han under förhandlin­garna.

Högsta domstolens dom kan få stora konsekvens­er, enligt försvarsde­partemente­ts advokat Peter Biering.

– Om Højesteret fastställe­r domen kan det få långtgåend­e konsekvens­er för Danmarks möjlighet att sända ut soldater till utlandet.

Det argumentet gav inte Elna Søndergaar­d mycket för.

– Det har ju alltid varit svårt att delta i krig och väpnade konflikter. Det finns ju exempelvis Genèvekonv­entionerna med krigets lagar. Det har aldrig varit lätt att delta i militärope­rationer och att ta fångar. För fångar ska behandlas värdigt, sade Søndergaar­d.

Det danska institutet mot tortyr hoppas att dagens dom ska klargöra vilket ansvar internatio­nella soldater har när de deltar i militära insatser tillsamman­s med andra länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland