Hufvudstadsbladet

Ukrainsk landslagst­ränare ville ta värvning – fick nobben

- Oleksandr Petrakov Skottland-Ukraina 21.45 onsdag. Viaplay sänder. Jonas von Wendt

På onsdag kväll spelar Ukraina playoff mot Skottland. Vinnaren möter Wales på söndag i en match som gäller en biljett till VM. I en tid när en mäktig granne utplånar ukrainska städer försöker det ukrainska fotbollsla­ndslaget skänka glädje, hopp och tro på framtiden åt ett pinat folk.

Den ukrainska landslagst­ränaren Oleksandr Petrakov är precis som miljoner och åter miljoner av sina landsmän och landsmanin­nor en väldigt patriotisk man. När de ryska bomberna började falla över hans hemstad Kiev i februari tvekade 64-åringen inte en sekund.

Han gick raka vägen till försvarsma­ktens kontor för att ta värvning. Men han fick nobben.

– Jag var precis som alla andra ukrainare inställd på att försvara mitt land och min hemstad mot inkräktarn­a. Jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag inte erbjudit mina tjänster. Men de sade att jag är för gammal och saknar militär erfarenhet. De bad mig i stället vinna VM med Ukraina och skänka folket glädje, säger Petrakov till amerikansk­a magasinet Time.

Matchen mot Skottland skulle ha spelats i mars men sköts upp på grund av den ryska invasionen av Ukraina. Enligt Petrakov finns det inte längre någon ilska mot ryssarna.

– Det enda som finns kvar är hat. Inom det ukrainska landslaget är kriget på tapeten hela tiden. Alla vill skicka hem förnödenhe­ter och bidra till att stötta trupperna vid fronten.

– Vi ska göra allt för att skänka lite glädje och hopp till alla som kämpar mot fienden, säger Petrakov.

Vinnaren möter Wales i Cardiff på söndag kväll.

– Hela världen vill att Ukraina vinner. Hade det varit något annat lag än vi mot dem hade jag också hoppats på Ukraina, säger Skottlands och Liverpools stjärnback Andrew Robertson.

❞ Jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag inte erbjudit mina tjänster. Men de sade att jag är för gammal och saknar militär erfarenhet. De bad mig i stället vinna VM med Ukraina och skänka glädje åt folket.

 ?? FOTO: EFREM LUKATSKY/AP/TT ?? Landslagst­ränaren Oleksandr Petrakov ville ta värvning men fick nobben.
FOTO: EFREM LUKATSKY/AP/TT Landslagst­ränaren Oleksandr Petrakov ville ta värvning men fick nobben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland