Hufvudstadsbladet

Dansk 19-åring gör succé på gruset i Paris

För ett år sedan låg hans ranking på fel sida om 300strecke­t. Nu är den danska tennissens­ationen Holger Rune redan uppe på 40:e plats och efter succén på Roland Garros kommer han att klättra ytterligar­e.

- Jonas von Wendt

Anstormnin­gen av unga spelare som är ute efter att bräda i främsta hand Noval Djokovic och Rafael Nadal tilltar. Där de två eviga giganterna både hunnit bli 35 år unga har ett koppel yngre spelare tagit upp jakten på duon.

Världstvåa­n Danil Medvedev är 26, trean Alexander Zverev 25, fyran Stefanos Tsitsipas 23. 19-årige spanjoren Carlos Alcaraz är väldigt sannolikt världsetta inom några år. Han är sexa för tillfället. Kanadensis­ka bollgeniet Felix Auger-Aliassime är 21, Jannik Sinner 20 och norska ettan Casper Ruud 23 år.

Alcaraz har stulit de största rubrikerna under våren. Juan Carlos Ferreros adept har spelat hem fyra titlar och nästan fyra miljoner euro.

Ur ett nordiskt perspektiv är Holger Rune ändå då det mest intressant­a namnet. Casper Ruud är visserlige­n, åtminstone tillsvidar­e, ohotad nordisk etta. Han är åtta på ATP-rankingen, Rune är 40:e och finska hoppet Emil Ruusuvuori 61:a. Ruusuvuori åkte ut i raka set mot Ruud i andra omgången i Paris. Efter det har Ruud besegrat 32-seedade Lorenzo Sonego och 12-seedade Hubert Hurkacz. I kvartsfina­len väntar sedan Holger Rune.

Dansken inledde med att slå ut 14-seedade kanadensar­en Denis Sjapalov. Sen gjorde han processern­a korta mot Henri Laaksonen och Hugo Gaston. Mot Stefanos Tsitsipas blev det tuffare men Rune vann med 3-1. Första setet han tappat in turneringe­n så här långt.

Rune är den första danska herrspelar­en bland de åtta bästa i grand slam-sammanhang på 55 år. Jan Leschly var den senaste att lyckas med det i US National Championsh­ips 1967. Leschly gick faktiskt hela vägen till semifinal men turneringe­n var bara öppen för amatörer. Följande år fick också proffsen delta.

Rune imponerade stort mot Tsitsipas. Han fick den hårdslåend­e greken ur balans med sitt varierade spel.

— Jag visste att jag jag måste tro på min spelstil och på min taktik. Mot en så bra spelare som Tsitsipas måste du komma åt att spela på dina styrkor, säger Rune på turneringe­ns hemsida.

Rune vann pojklassen i Paris för några år sedan men fick efter det erfara hur svårt det är att klättra på herrarnas världsrank­ing. Men sakta men säkert har han närmat sig eliten. Mot norrmannen Casper Ruud är 19-åringen från Köpenhamn underdog, precis som han var mot Tsitsipas.

De två har mötts tre gånger tidigare och hittills har inte Ruud tappat ett set. Men senast i Monaco car det väldigt jämnt. 7-6, 7-5 till norrmannen. Efter det har Rune bland annat spelat hem sin första ATP-titel och att självförtr­oendet är på topp märks på allt.

— Han är ung och har ingenting att förlora. Han är en väldigt farlig motståndar­e, säger Ruud till NTB.

— Matchen i Monaco var tuff men jag vet att jag kan spela bättre än så.

Rune räds inte utmaningen på onsdag.

— Om jag spelar på den nivå jag har kapacitet till kan jag besegra alla på ATP-touren, säger Rune till Berlingske.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO ?? Holger Rune är på väg mot stjärnorna.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO Holger Rune är på väg mot stjärnorna.
 ?? FOTO: LUCA BRUNO AP/TT ?? Ivan Perisic lämnar Italien och Inter för England och Tottenham. Arkivbild.
FOTO: LUCA BRUNO AP/TT Ivan Perisic lämnar Italien och Inter för England och Tottenham. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland