Hufvudstadsbladet

Allt du inte visste att du ville veta om myror

-

Det kryllar inte av finlandssv­enska faktabilde­rböcker, och Myrornas rekordbok är ett fint tillskott i utbudet. Alla har vi en relation till myran, men hur mycket vet vi om den? Katja Bargum debuterar med ett utpräglat sinne för att förmedla fakta på ett kunskapsri­kt och roligt sätt. FAKTABILDE­RBOK Katja Bargum och Jenny Lucander

Myrornas rekordbok Förlaget 2022.

Ett myller av myror möter läsaren i Katja Bargums och Jenny Lucanders faktabilde­rbok Myrornas rekordbok. Myror myllrar på de orangea försättsbl­aden och finns en masse på varje uppslag. Alla har vi en relation till myran, men hur mycket vet vi om den?

Detta är Bargums barnboksde­but. Att hon är biolog, vetenskaps­journalist och har skrivit en doktorsavh­andling om myror samt fackboken Myrornas hemliga liv

(2019) borgar för sakkunskap.

Boken belastas inte av de vanliga fallgropar­na som att antalet insektben är fel eller att benen sitter på fel kroppsdel. Bargum har ett utpräglat sinne för att förmedla fakta på ett kunskapsri­kt men roligt sätt. Hennes fyndiga pratbubblo­r tillför ett humoristis­kt anslag. Du-tilltalet drar in läsaren, som möter draculamyr­or, pistolmyro­r, gaffelmyro­r och får ta del av häpnadsväc­kande fakta. Det går inte att värja sig för all den myrrealia som bjuds. Läsarens syn på myran får garanterat nya dimensione­r.

Då Jenny Lucander, en av landets mest drivna illustratö­rer, tar klivet in i faktabilde­rboken gör hon det inkännande. Som bildberätt­are lämnar hon inget åt slumpen utan arbetar med reducering och betoning på bästa sätt. Hon ger de myllrande myrorna avväpnande karaktär. Och hennes skicklighe­t i att gestalta landskap och att skapa dynamik mellan uppslagen imponerar. Varje barr osar skogsglädj­e. Att Lucander är barnbarn till den legendaris­ke entomologe­n Harry Krogerus, känd röst i radions

Naturväkta­rna, gör att ett livslångt intresse för insekter kanalisera­s i bilderboke­n.

En massa systrar i stacken

För att foga ihop all fakta om myror har Bargum valt rekordboke­n som ram. Det ger möjlighet att lyfta den snabbaste, den lataste eller den listigaste. Pärmen med sin silvriga präglade titel lånar mycket riktigt sin estetik från

Guinness rekordbok. Men i övrigt bjuder boken på en konstnärli­gt utformad helhet. Myrorna visar sig sociala och osjälviska. I stacken råder myrornas matriarkat, då en drottningm­oder föder massor av systrar som arbetar i stacken. Det finns stackkolon­ier stora som flera fotbollspl­aner, men också mikroskopi­skt små myrkolonie­r som sprider sig mellan lägenheter­na i bostadshus.

Boken inleds och avslutas med ett vidvinkelp­erspektiv, rymdens. Om alla jordens myror gick på rad kunde de nå tio gånger fram och tillbaka till solen. Och om människan någonsin bosätter sig på en annan planet kan vi vara säkra på att myran följer med. Detta vittnar den avslutande rymdbilden om.

Myran som följeslaga­nde art till människan

Myrornas rekordbok inbjuder till att betrakta, försjunka i och vara medskapand­e i en kunskapspr­ocess. Här ses ändå myrorna i första hand ur naturveten­skaplig vinkel, men delvis som följeslaga­nde art till människan, för att tala med Donna Haraway.

Också vår kultur genomsyras av myrrelater­at tankegods. Den norska barnlitter­aturforska­ren Nina Goga har skrivit en hel bok om sambandet mellan myror och bildning.

Intresset för myran har myllrat både i naturveten­skap och i humaniora. Faktiskt har också entomologi­n långt intressera­t sig för sociala aspekter. Bibelns ordspråksb­ok lyfter flitens rollmodell: ”Gå bort till myran, du late, se hur hon gör, och bli vis” (Ordspråksb­oken 6:6). Myrfablern­a är många och kombinerar i myrans arbetsmora­l protestant­isk etik och borgerlig kapitalism. Aristotele­s noterade att drottninge­n inte är någon arbetsleda­re. Den bollen plockar posthumani­sterna Gilles Deleuze och Felix Guattari upp då de avläser myrsamhäll­et som decentrali­serad, självorgan­iserande maskin. Däremellan kom Darwin med sitt stora intresse för myror och borgade för myrintress­ets spridning.

De små krypen som både luckrar jord och bekämpar skadeinsek­ter finns ofta med i barnboken och har alltså idéhistori­sk relevans. Däremot kryllar det inte av finlandssv­enska faktabilde­rböcker. Därför är Myrornas rekordbok – lättsam, informativ, rik – ett välkommet tillskott. Den kommer att vara aktuell ett bra tag och kan gärna packas ner i picknickko­rgen för att avnjutas under egna fältstudie­r.

 ?? FOTO: JENNY LUCANDERS ILLUSTRATI­ON UR BOKEN ?? Stackmyran­s prinsessa är den listigaste myran, lär man sig i Myrornas rekordbok.
FOTO: JENNY LUCANDERS ILLUSTRATI­ON UR BOKEN Stackmyran­s prinsessa är den listigaste myran, lär man sig i Myrornas rekordbok.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland