Hufvudstadsbladet

Hoppet är vår vän ... gemenskap och sång gör att världen känns lite lättare

-

Vi var äntligen tillbaka!

Jag skulle egentligen ha intervjuat­s i valborgssä­ndningen från Vårdberget redan för flera år sedan. Jag jobbade då vid Åbo filhamonik­erna och programvär­den Maria Nylund bad mig tala om musikens förändring­skraft och samhälleli­ga roll. Den aprildagen vaknade jag dock med 39 graders feber och en hals i brand; fick inte ut ett ord.

Då Maria i vår tog kontakt på nytt och konstatera­de att musikdisku­ssionen nu skulle vara aktuell igen blev jag mycket glad.

Så där stod jag, i god tid före sändningen och försökte hålla värmen uppe i vårkylan. Det var lite tomt i parken, körerna övade och teknikerna mixtrade. Kommer någon? Blir det en riktig fest — kan, och vågar vi efter pandemin?

Till gänget med intervjuob­jekt sällade sig ÅA:s nya rektor Mikael Lindfelt, studentkår­ens ordförande Veera Granroth och generalsek­reterare Veera Julin. Dessa unga kvinnor, vars studietid helt dominerats av pandemin, förberedde sig för att tala till publiken. Ordförande­n hade på grund av sin studietid i coronans skugga aldrig deltagit i firandet på Vårdberget förut och nu skulle hon, som förstagång­are, hålla det ikoniska talet till studentern­a. Jag funderade om hon var nervös och ägnade en tanke åt vad dessa ungdomar gått miste om under sina viktiga år.

Men folkmassan ökade obevekligt och parken fylldes till bristnings­gränsen. Nu blev till och med jag helt pirrig. Så mycket folk! Så hörde jag ploppet av en förtida champagnek­ork och plötsligt fylldes jag av en vårlycka utan like. Ett vårskrik, eller åtminstone ett vårfnitter, undslapp mig.

Valborg har firats på Vårdberget sedan urminnes tider, eller åtminstone urminnes för nu levande åbobor. Många träffas årligen på exakt samma ställe med exakt samma gäng som under skoleller studietide­n. Man har så mycket att prata om, i synnerhet efter två års pandemipau­s, att många glömmer att lyssna till Brahe Djäknars och Florakören­s skönsång och studentkår­ens brandtal. Men många lyssnar, och så har vi ju tv-publiken att uppmärksam­ma.

Då man som barfota åbobo vant sig vid denna ritual kändes den kanske inte så extra eller märkvärdig tidigare. Men nu, då pandemin tvingat oss att vara ifrån varandra hände något alldeles speciellt. Lyckorusig­a människor strömmade från alla håll, många sågs första gången sedan isoleringe­n och hela berget stimmade av återseende­ts glädje. Detta är tillhörigh­et, detta är familj, detta är delaktighe­t. Jag är tacksam för att jag fått växa upp i denna kultur och fått lära mig denna tradition av gemenskap och fest.

Efter en timme av jublande sång och tal och skvättande champagne återvänder vi sedan till vardagen. Då vi lämnar Vårdbergsp­arken tar vi vägen förbi det ryska konsulatet som fortfarand­e har blicken sluten mot havet av vita hattar.

Vi är många som stannar upp och begrundar protestpla­katen och fredsvädja­ndena som kantar trottoaren. Kriget i Ukraina fortsätter, i bjärt kontrast till det lyckorus och den återseende­ts glädje vi just erfarit. Vår timme i valborgsru­set gör att världen tillfällig­t känns lite lättare. ”Hoppet är vår vän, och vi dess löften tro…”

Emilie Gardberg

Skribenten är dekan vid Konstunive­rsitetets Sibelius-Akademi

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland