Hufvudstadsbladet

Kritik mot direktsänd­ning av förtalsrät­tegången mellan Depp och Heard

-

Beslutet att direktsänd­a förtalsrät­tegången mellan skådespela­rna Johnny Depp och Amber Heard har gett tittarna en chans att själva bilda sig en uppfattnin­g om skuldfråga­n utan att något filtreras genom olika nyhetskana­ler. Men nu får domaren Penney Azcarates beslut kritik.

– Att tillåta sändningen av den här rättegånge­n är det enskilt värsta beslutet i nutid som jag kan tänka mig för personer drabbade av våld i nära relationer och sexuellt våld. Det kommer att få konsekvens­er långt utöver det här fallet, säger

Michele Dauber, juridikpro­fessor vid Stanford-universite­tet, till Variety.

Den högprofile­rade rättegångs­tvisten mellan Johnny Depp och

Amber Heard avslutades i fredags. I över en månad har mer eller mindre uppseendev­äckande detaljer om de båda skådespela­rnas stormiga äktenskap kablats ut i världen, bland annat via en direktsänd­ning på Youtube.

I sitt sista framträdan­de i torsdags sade Heard att det varit "förödmjuka­nde" att behöva återupplev­a dessa ögonblick framför kameror.

Tror på transparen­s

Hennes försvarare försökte utan framgång förhindra sändningar­na. Vid en förhandlin­g den 25 februari påpekade Heards försvarsad­vokat

Elaine Bredehoft att medieuppmä­rksamheten redan var enorm och att intresset var stort från "anti-Amber-nätverk".

Depps advokat Benjamin Chew däremot välkomnade kamerorna. Han sade att Heard redan hade smutskasta­t Depp i medierna och att hon inte borde tillåtas gömma sig i rättegånge­n.

– Herr Depp tror på transparen­s, sade Chew.

Ordförande i förtalsmål­et har varit Penney Azcarate, chefsdomar­e i Fairfax i delstaten Virginia. Hon försvarar sitt beslut med att det varit ett starkt tryck från medierna och att hon har ett ansvar att "hålla förhandlin­gen öppen för observatör­er". Dessutom oroade hon sig för att det annars skulle komma mängder av reportrar till domstolsby­ggnaden, vilket skulle kunna skapa kaos där.

Rättegångs­klipp cirkulerar

Enligt tv-bolaget Law & Crime, som direktsänt förhandlin­garna, ökade antalet tittare allt eftersom rättegånge­n fortskred. När Johnny Depp intog vittnesbås­et i onsdags följdes sändningen av 1 247 163 tittare – mer än dubbelt så många som under hans första vittnesmål i april.

Dessutom har rättegångs­klipp och "reaktionsb­ilder" på Depp spridit sig som en löpeld på sociala medier de senaste veckorna.

Den sju personer starka juryn har varit lediga över helgen och även på måndagen som var helgdag i USA. Överläggni­ngarna återupptas på tisdagen, men det är okänt när juryn kommer att lämna sitt domslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland