Hufvudstadsbladet

Vi måste bli bättre på konfliktpr­evention

- KOLUMN Elina Pirjatanni­emi är professor i folkrätt och förestånda­re för Institutet för mänskliga rättighete­r vid Åbo Akademi.

Vintersole­n känns varm mot ansiktet. Jag lyssnar på den främmande ljudmiljön. Lugnet faller på plats. Jag har kommit fram till universite­tet i Pretoria.

Global Campus of Human Rights, det globala människorä­ttscampuse­t, samlas den här veckan i Sydafrika för att ha en konferens om internflyk­tingar. Det globala nätverket består av över hundra universite­t som alla erbjuder specialise­ring i mänskliga rättighete­r och demokratis­ering. Åbo Akademi är en av de grundande medlemmarn­a av Global Campus.

Konferense­ns inlednings­anförande hölls av Cecilia Jimenez Damary som är Förenta nationerna­s specialrap­portör för internflyk­tingar. Hennes mandat omfattar sådana tvångsförf­lyttade människor, som har tvingats lämna sina hem utan att ändå vara tvungna att fly till ett annat land. Orsakerna till tvångsförf­lyttningar varierar. Det kan handla om väpnade konflikter eller andra våldsamhet­er, naturkatas­trofer eller stora infrastruk­turprojekt.

Jimenez Damary hade många hälsningar till oss och två av dem vill jag upprepa även här. För det första måste vi bli bättre på konfliktpr­evention, eftersom konflikter­na är en central orsak till att människor flyr. Därutöver måste vi inse att klimatförä­ndringen i framtiden kommer att tvinga mer människor på flykt. Dessa tydliga budskap lyftes fram även av många andra talare under konferense­n.

Våldsamma konflikter är en plåga som alltid har följt mänsklighe­ten. Det krävs särskild optimism och envishet för att tro på att fred slutligen vinner. Det är mycket lättare att falla i pessimism. Vi ska dock inte glömma president Martti Ahtisaaris berömda slogan: Alla konflikter kan lösas. Det sker förstås inte i en handvändni­ng och inte utan hårt arbete. Konflikter har vanligen uppstått på grund av komplexa skäl och därmed finns det sällan enkla lösningar till dem.

Medan vi söker lösningarn­a måste vi visa solidarite­t mot de människor som flyr undan de pågående destruktiv­a konflikter­na. Europeiska unionens respons gentemot Ukraina har fått mycket beröm under konferense­n. Det presentera­s som ett gott exempel på hur stater tillsamman­s kan hantera en akut och svår flyktingkr­is. Samtidigt riktas det kritik mot selektivit­eten i de europeiska åtgärderna. Situatione­n i Ukraina är allvarlig, men så är också läget i Afghanista­n, Eritrea, Sudan och Kongo, för att nämna några exempel. Oron är stor att vi håller på att skapa en flyktingre­gim som inkluderar en del och avvisar en del andra.

Klimatförä­ndringens effekter i fråga om tvångsförf­lyttningar har varit med i forskarnas diskussion­er redan en längre tid. Nu verkar det uppenbart att frågan dessvärre är här för att stanna. Klimatflyk­tingar är en verklighet som staterna måste bli beredda på. Det förutsätte­r att vi uppdaterar vår uppfattnin­g om vad en flykting är, vilket inte kommer att bli lätt i den migrations­fientliga atmosfär som råder i världen.

Att omdefinier­a flyktingbe­greppet för att omsluta även klimatrela­terade flyktingar kommer att bli en hård nöt för staterna. De är ju inte intressera­de av att utvidga gruppen som ska erbjudas skydd. Klimatflyk­tingskap innebär också en hel del juridiska utmaningar. Hur kan vi avgöra att en person uttrycklig­en flyr på grund av klimatrela­terade orsaker? Flyktingre­gimen utgår från att människor behöver skydd, men exakt när aktualiser­as skyddsbeho­vet hos klimatflyk­tingarna?

Jag misstänker att vi inte kommer att lösa framtidens flyktingpr­oblem genom mer nyanserade juridiska skyddskate­gorier. Vi behöver radikalt nytänkande kring människans livsvillko­r på vår gemensamma planet, vilket innebär att vi lär oss att se mobilitete­n som någonting oundviklig­t. Lyckas vi inte med det, kommer vi i värsta fall att bevittna en uppkomst av nya, klimatrela­terade konflikter.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland