Hufvudstadsbladet

Sluta dalta med Orbán

EU lyckades efter långa förhandlin­gar sy ihop ett nytt sanktionsp­aket mot Ryssland. Liksom så många gånger tidigare då EU ska fatta beslut var det Ungern och premiärmin­ister Viktor Orbán som spjärnade emot. Han bör en gång för alla sättas på plats.

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

EU:s sjätte sanktionsp­aket mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina är nu klappat och klart. Till skillnad från de fem tidigare krävde det här paketet en lång tid för att färdigstäl­las. Det förhandlad­es, vreds och vändes i en månad. Avgörandet gick ända till EU-toppmötet som inleddes på tisdagen även om det var meningen att paketet skulle vara klart före mötet. Det är ett tydligt tecken på att den så prisade enigheten inom EU till följd av Rysslands agerande nu allt svårare att uppbåda.

Innehållet i det sjätte sanktionsp­aketet är mer hårt än mjukt. Importen av rysk olja till EU stoppas till stora delar, vilket inverkar märkbart på de för Ryssland så viktiga oljeintäkt­erna. Men i det här skedet är det ännu bara olja som transporte­ras sjöledes från Ryssland som stoppas. 20-30 procent av den ryska oljan som exporteras till EU kommer via pipeline och den importen avbryts ännu inte.

Kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen har sagt att 90 procent av den ryska oljan ska ha stoppats i slutet av året. Det har märkbara konsekvens­er för Ryssland, vilket även är målet, men ändå finns det orsak att vara missnöjd. Det krävdes omfattande kompromiss­er innan alla 27 medlemslän­der kunde godkänna de färskaste sanktioner­na. Att de största eftergifte­rna gavs till Ungern svärtar ner paketet rejält.

Ungern kommer fortsättni­ngsvis att få sin ryska olja via den södra Druzba pipelinen. Också Tjeckien och Slovakien får en hel del av sin olja den vägen. Tyskland och Polen, importerar olja via den nordliga Druzbalinj­en och har redan har meddelat att man stoppar den importen före årsskiftet.

Det blev en orättvis kompromiss. Alla länder som har fått billig rysk olja sjövägen försätts i en sämre situation då de tvingas ta till nya och dyrare lösningar för att ersätta den ryska oljan.

Det är klart att en stor del av de sanktioner som EU har infört också svider i det egna skinnet. Det är oundviklig­t och det måste man vara beredd på - så länge det svider ännu mer i Putins skinn.

I rättvisans namn är det viktigt att det undantag som nu görs beträffand­e pipelinemp­orten blir kortvarig. Det är också av betydelse med tanke på största möjliga effekt på den ryska ekonomin. Det är ännu oklart hur länge undantaget för oljeimport­en via pipeline kommer att vara i kraft. EU-ländernas ambassadör­er tar itu med detta redan på onsdag, men ett beslut kan låta vänta på sig. Det får i vilket fall som helst inte bli Ungern och Orbán som bestämmer den tidtabelle­n, för i så fall blir undantaget långt.

Det måste bli ett slut på daltandet med Ungern och dansandet efter Viktor Orbáns pipa. Det är fullständi­gt avigt att det land som orsakar EU mest huvudbry och flagrant bryter mot unionens grundvärde­n ska särbehandl­as och ges ekonomiska fördelar gentemot andra – av vilka nästan alla agerar enligt de gemensamma principer hela unionen är uppbyggd. Det ger helt fel signaler då bråkstaken nummer ett belönas i stället för bestraffas.

Ungern vill ha framförall­t ekonomiska fördelar av sitt EU-medlemskap, men det kan inte vara fråga om ett ensidigt givande från EU:s sida. Ekonomin bör också användas som ett vapen mot Ungerns obstruktio­n och soloåkande i olika frågor.

Ungern börjar i alla fall bli allt ensammare och har på grund av sin ovilja att hjälpa Ukraina och skada Ryssland mindre stöd av Polen och de andra Visegradlä­nderna. EU bör göra klart för Orbán att han måste välja sida. Ungern ska inte vara med i EU om man struntar i rättsstats­principern­a och nu dessutom håller Putin om ryggen.

Sanktionsp­aket nummer sex innehåller förutom bojkott av oljeimport också bland annat nya inreseförb­ud och frysta tillgångar för fler ryssar, såsom ryskortodo­xa kyrkans patriark, Putinvänne­n Kirill. Den ryska storbanken Sberbank kopplas nu också bort från transaktio­nssystemet Swift.

Det är oerhört viktigt att EU kan visa fortsatt enighet i sitt fördömande av och sina kraftiga och resoluta åtgärder mot Ryssland. Varje spricka i EU-blocket är en seger för Putin.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland