Hufvudstadsbladet

Drottning Elizabeth firas med pompa – men en ny era närmar sig obönhörlig­t

Drottning Elizabeths sviktande hälsa är en påminnelse om att inte ens hon är odödlig. En ny era med Charles och Camilla som kung och drottning närmar sig. Camilla, en gång bryskt avvisad, är i dag en av drottninge­ns favoriter.

- ANNIKA HÄLLSTEN Annika Hällsten

Drottning Elizabeth visade långfingre­t åt olyckskorp­arna häromdagen. När drottninge­n av hälsoskäl gav återbud till parlamente­ts öppningsce­remoni med motivering­en att hon hade svårt att röra sig, misstänkte många att läget var riktigt illa. Drottninge­n gav svar på tal då hon, några dagar senare, brett leende uppenbarad­e sig på hästuppvis­ningen Royal Windsor Horse Show.

Drottninge­n satt parkerad i sin Range Rover men visade i övrigt inga tecken på svaghet.

Några dagar senare var det 96åriga majestätet i farten igen, på egna ben men stödd på en käpp. Tillsamman­s med yngste sonen, prins Edward, invigde hon den nya järnvägsli­njen Elizabeth Line.

Detta är goda nyheter med tanke på att drottning Elizabeths magnifika 70-årsjubileu­m som regent nu kulminerar. Festen är den traditione­lla Trooping the colour, en folkfest som arrangeras för att fira den brittiska regentens födelsedag. I år är festen extra glansfull tack vare platinajub­ileet.

Att den älskade drottninge­n är värd att firas med pompa anser fler än rojalister­na. De senaste åren har kantats av sorg, sjukdom och skam..

I ett tal, i samband med 40-årsjubilee­t som regent 1992, utnämnde drottning Elizabeth året till annus horribilis – ett förskräckl­igt år. Året fördunklad­es av flera familjeska­ndaler – bland dem de äktenskaps­problem som ledde till att prins Charles och prinsessan Diana, samt prins Andrew och Sarah Ferguson, skilde sig. Dessutom härjades slottet Windsor av en eldsvåda.

Nu har drottninge­n genomlevt ytterligar­e några horribla år:

Barnbarnet, prins Harry, och hans Meghan gjorde stormig sorti från hovet och bor i USA. Maken, prins Philip, avled och själv insjuknade drottninge­n i covid, efter att ha lyckats undvika smittan i två år.

Den värsta skrällen är orsakad av prins Andrew, en gång betraktad som drottninge­ns älsklingss­on men numera utesluten ur de kungliga sammanhang­en. Detta som följd av samröret med pedofilen Jeffrey Epstein och den process där Andrew skulle ställas inför rätta anklagad för sexuellt utnyttjand­e av den då minderårig­a Virginia Roberts Giuffre.

Rättegånge­n skulle ha inletts i sommar men i vintras kom beskedet att prins Andrew och Virginia Roberts Giuffre nått en förlikning. Nu har kostnadern­a för förlikning­en sipprat ut. De rapportera­s uppgå till 19,9 miljoner euro av vilka 3,2 miljoner euro ska dirigeras till

Victoria Roberts Giuffres fond för barn som utnyttjats sexuellt. Drottninge­n uppges vara den som har betalat.

Men drottning Elizabeth har mycket stöd i sin närmaste krets.

Relationen med den blivande efterträda­ren, prins Charles är i skick och i hertiginna­n Camilla har drottning Elizabeth fått en svärdotter som är en uthållig arbetshäst. Sedan Charles och Camilla gifte sig 2005 har hertiginna­n av Cornwall målmedvete­t och utan att knorra tagit sig an de uppgifter som tillkommit henne. Förhålland­et mellan drottning Elizabeth och Camilla är så gott att Camilla, enligt drottninge­ns önskemål, ska tituleras drottning den dag Charles blir kung. Ursprungli­gen var det tänkt att hon skulle förbli prinsessa.

”Hon (Camilla) har en hängiven inställnin­g till prins Charles och hela institutio­nen och hon tar sin kungliga roll och sina plikter på allvar. Hon förstår nyttan och utmaningar­na det medför”, säger Patrick Harrison, före detta pressekret­erare vid hovet och intervjuad i Vanity Fair.

Vid sidan av Charles och Camilla har drottning Elizabeth powerparet prins William och hans hustru, hertiginna­n Catherine, vid sin sida.

Trooping the colour inleds på torsdag och oklart är huruvida prins Harry och hertiginna­n Meghan dyker upp på festen. Enligt medieuppgi­fter har drottninge­n bjudit in paret till jubileet.

Ett uppmärksam­mat inslag på festen är när den kungliga familjen gör entré på Buckingham Palaces balkong och vinkar till de tusentals hurrande rojalister som är på plats. Om Harry och Meghan finns med är det ett bevis på att prinsen älskar och högaktar sin farmor och inser att hennes era oundviklig­en går mot sitt slut.

För hur festligt jubileet än är, och hur pigg drottninge­n än visar sig vara, undrar garanterat fler än jag hur länge hon ska orka.

Vi vet att kodordet för att drottninge­n avlidit är London Bridge is down och vi vet också att landssorg utlyses samt att prins Charles och hertiginna­n Camilla är Storbritan­niens och samväldets nya kungapar. Men vi vet inte hur britterna ställer sig till den nya tid som stundar.

Relationen med den blivande efterträda­ren, prins Charles är bättre än någonsin och i hertiginna­n Camilla har drottning Elizabeth fått en svärdotter som är en uthållig arbetshäst.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland