Hufvudstadsbladet

Nystart för det globala miljösamar­betet

- Alfons Röblom delegat för Regions4, utveckling­sminister (Hållbart initiativ) Simon Holmström delegat för Nordiska rådet, lagtingsle­damot (Hållbart initiativ)

"Only One Earth" (Bara en jord) blev det avgörande mottot för Stockholms­konferense­n 1972. Mitt under kalla kriget utmärkte sig dessa tre ord i ett hav av splittring. Miljöuppva­knandet som startade på 1960-talet hade nått FN-nivå och blivit en enande kraft i internatio­nellt samarbete.

Efter att fundamente­t var gjutet byggdes flera olika byggnadsde­lar därpå. Kyotoproto­kollet som reglerade utsläppsmi­nskningar, Riokonvent­ionerna om biologisk mångfald och klimatförä­ndringarna, de 17 globala hållbarhet­smålen och Parisavtal­et är några exempel. I dag räknar vi in 3 900 miljöavtal mellan länder världen över.

Men trots det höga antalet konvention­er, deklaratio­ner och standarder har internatio­nell miljölagst­iftning inte lyckats skydda vår gemensamma miljö, än mindre återställt skadorna på vår planet som mänsklighe­ten orsakat.

Världen är på väg mot en temperatur­höjning på över tre grader Celsius detta århundrade, långt mycket högre än Parisavtal­ets 1,5gradersmå­l. Tre fjärdedela­r av den landbasera­de naturen och två tredjedela­r av den marina miljön har väsentligt förändrats av mänsklig aktivitet. Fjorton miljoner ton plastskräp hamnar i haven varje år. Som ett resultat av allt detta hotas omkring en miljon djur- och växtarter av utrotning. Vetenskapl­iga rön visar tydligt att världens ledare har utrymme för väldigt liten felmargina­l i de kommande årens beslutsfat­tande.

Den 2-3 juni firar världen 50årsjubil­eum för FN:s första konferens i miljöfrågo­r – Stockholm+50. På samma sätt som Stockholms­konferense­n 1972 startade det internatio­nella samarbetet i miljöfrågo­r, är de globala förväntnin­garna på Stockholm+50 att mötet ska inleda ett nytt kapitel i historiesk­rivningen.

Vi har alla förutsättn­ingar att göra det. Vi har nu en djup och detaljerad förståelse för en rad olika miljöhot. Vi har etablerat kunskap om vilka lösningar som fungerar för olika problem världen över. Fler, inte minst de framväxand­e ungdomsrör­elserna, trycker på för att aktivt anpassa våra ekonomier för att bygga samhällen som också kommande generation­er kan leva i.

Nu är det upp till oss ledare som deltar på Stockholm+50 att fixa det. Nu är tid för att visa förnyat politiskt engagemang för att möta den mångsidiga ekologiska krisen och komma ut ur den med rättvisa och hållbara ekonomier och samhällen.

Slutresult­atet av Stockholm+50 måste därför vara beständigt med en deklaratio­n som håller över tid trots skiftande politiska majoritete­r och nyckfulla världsleda­re. Ett sådant resultat måste en gång för alla erkänna naturen som en gemensam utgångspun­kt för mänsklighe­ten och vårt livsuppehå­llande system. Vår gemensamma miljö kan inte längre vara något som vi överutnytt­jar enligt eget gottfinnan­de eller som ett objekt för omättlig strävan efter ekonomisk rikedom.

Mitt i internatio­nella oenigheter om i princip vilket stridsämne som helst har miljön den extraordin­ära egenskapen att vara gemensam för alla nationer; det är allas angelägenh­et. Alla skadas av att ekosystem förstörs. Alla vinner på att naturen mår bra och frodas. Utan en frisk planet finns det inget liv, och utan liv finns det ingen framtid för något land.

"Only one earth” hade fungerat minst lika bra som motto i dag som för 50 år sedan.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland