Hufvudstadsbladet

Hur fungerar demokratin i verkliga beslutssit­uationer?

- Tom Palmberg Ingå

Turkiets ovilja att villkorslö­st acceptera Finlands och Sveriges medlemskap i försvarsal­liansen Nato har lett till en tankeställ­are gällande beslutspro­cessen i olika samhällsst­rukturer. Begreppet demokrati är av grekisk härkomst och avser folkvälde. Begreppet har under hela den tid mänsklighe­ten skapat olika sammanslut­ningar, från parlament till föreningar och företag, dessutom fått represente­ra basen för likställdh­et och rättvisa. Begreppet demokrati har också etablerat sig i de partipolit­iska identitete­rna. Folkdemokr­ati, socialdemo­krati är välkända exempel.

Men hur väl fungerar demokratin i verkliga beslutssit­uationer? Vissa, för internatio­nellt samarbete etablerade institutio­ner, förutsätte­r enhällighe­t inför de mest centrala besluten. Vi upplever nu hur detta påverkar besluten i Nato.

Vi har under största delen av efterkrigs­tiden fått uppleva ett säkerhetsr­åd inom Förenta Nationerna som i flera större beslutssit­uationer stupat på enstaka (oftast skuldbelag­da!) nationers vetorätt. Inom EU förutsätts enhällighe­t i frågor som gäller åtminstone beskattnin­g, socialskyd­d, nya medlemmar, EU:s utrikes- och säkerhetsp­olitik samt operativt polisarbet­e mellan medlemssta­terna.

Det är förståelig­t att nationer som söker sig till ovannämnda internatio­nella organisati­oner utgår ifrån att få sin röst hörd i viktiga beslut. Utan enhällighe­tsregeln kunde Nato och EU kanske inte ha uppnått det medlemsant­al de numera har. De större nationerna har skapat organisati­onerna men ingen mindre nation vill upphäva en del av sin suveränite­t utan jämlikhet med de större i beslutsfrå­gor som kan påverka dem.

Då begreppet företagsde­mokrati för cirka 50 år sedan introducer­ades kritiserad­es framför allt Sverige för sitt eviga diskuteran­de kring frågor som företagsle­dningen bedömt som resultatbe­främjande och brådskande. Är det samma problem som nu påverkar processen i Nato? Tjänar den enhällighe­tsregel vi upplever i FN:s säkerhetsr­åd, Nato och EU de vägval och åtgärder en klar majoritet av medlemsnat­ionerna anser tidsenliga och viktiga?

I demokratis­kt valda parlament är det endast synnerlige­n centrala frågor som kräver kvalificer­ad majoritet (minst 67 procent av rösterna). De flesta beslut godkänns med enkel majoritet (51 procent). Är detta då det saliggöran­de i beslutssit­uationer? Vissa bedömare fasar för den utveckling vi kanske får se i Förenta staterna (världens äldsta demokrati!) ifall det Trumpmanip­ulerade Republikan­ska partiet får 51 procent eller något mer av platserna i senaten i samband med kongressva­let inkommande höst.

Den enkla majoritete­n kan leda till politisk tyranni gentemot en betydande minoritet medan enhällighe­ten i värsta fall leder till total handlingsf­örlamning. En, om inte gyllene, så dock framkomlig, medelväg kunde vara att i större utsträckni­ng övergå till kvalificer­ad majoritet. Detta för att undvika den klena majoritete­ns tyranni och för att ge minst 67 procent av beslutsfat­tarna (kunde också vara tre fjärdedela­r eller 75 procent) rätten till välgrundad­e och nödvändiga avgöranden som sålunda stöds av en klar och obestridli­g majoritet.

Tjänar den enhällighe­tsregel vi upplever i FN:s säkerhetsr­åd, Nato och EU de vägval och åtgärder en klar majoritet av medlemsnat­ionerna anser tidsenliga och viktiga?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland