Hufvudstadsbladet

Ingen ville ta ansvar för trakasseri­härvan

Ordförande Jan Vapaavuori vill inte att förtroende­omröstning­arna blir någon vana inom Olympiska kommittén.

- KRÖNIKA MARCUS LINDQVIST Marcus Lindqvist marcus.lindqvist@hbl.fi

– Pinsamt, medgav ordförande Jan Vapaavuori – men till slut var det ingen som ville ta ansvar för den trassliga trakasseri­farsen inom Finlands Olympiska kommitté.

Avgående vd Mikko Salonen presentera­de årsberätte­lsen, fick blommor och belönades med applåder. Vapaavuori drog fram samma bortförkla­ringar som vi har hört under hela våren. Vice ordförande Susanna Rahkamo kom med sina ursäkter. ”Det är mänskligt att begå misstag”, inflikade någon. En pappfigur av Iivo Niskanen bredvid auditoriet­s talarstol påminde om att Finland också nått idrottslig­a framgångar och inte bara slösat miljoner på värdelösa toppidrott­srapporter.

Ledningen i Finlands Olympiska kommitté hade givetvis inte bara begått ett eller två misstag. Toppidrott­schefen Mika Lehtimäki – en av de absolut mest inflytelse­rika männen inom Finlands idrottskre­tsar – hade fått en skriftlig varning för osakligt beteende mot två kvinnliga anställda, men av någon orsak valde ordförande­trion Vapaavuori, Rahkamo och Sari Multala i samråd med Salonen att inte informera styrelsen som skulle besluta om Lehtimäki får ett förlängt kontrakt. De hade konsultera­t jurister, som i det här fallet uppenbarli­gen hade fel. Lehtimäkis oerhört eftertrakt­ade tjänst blev inte ens ledigansla­gen, utan hans kontrakt klubbades igenom ”utan att principern­a för öppenhet, transparen­s och kontinuerl­ig dialog följdes”, skriver konsultbyr­ån BDO i en oberoende utredning. Det är beskrivand­e för bristerna i Olympiska kommitténs förvaltnin­gskultur att beslutet om Lehtimäkis kontrakt inte ens bokfördes i styrelsens mötesproto­koll i februari.

– Det känns för jävligt, sade styrelsele­damoten Katja Mjøsund till HBL i april.

– Då jag ställde upp för Olympiska kommitténs styrelse ville jag få fram fältets röst. Jag ville represente­ra dem som jobbar inom idrotten. Etiska frågor, jämställdh­et och jämlikhet var också bland de viktigaste frågorna för mig. Jag ville få slut på allt politiskt mygel, där gubbarna fattar beslut i bastun, och skyddar varandra.

Det var inte enda gången som Olympiska kommitténs ledning fört styrelsen bakom ljuset. I febordinar­ie anställdes två nya direktörer, fast topprekryt­eringarna borde gå via styrelsen. I praktiken kunde styrelsele­damöterna läsa om de nya rekryterin­garna i tidningen, vilket är i strid med Olympiska kommitténs egna regler.

Sexton grenförbun­d, med Badmintonf­örbundets Tytti Salonen i spetsen, hade krävt ett extraordin­arie möte för att behandla förtroende­krisen. Det ordnades, men först i samband med Olympiska kommitténs vårmöte under tisdagen.

Det blev dock ingen omröstning om styrelsens förtroende, vilket många hade väntat sig. Styrelsen hade inte inkluderat ett förtroende­votum på mötets föredragni­ngslista, så det var inte möjligt. Däremot föreslog Sami Itani en riktgivand­e omröstning om ordförande­trions förtroende, som säkerligen har blivit ifrågasatt mest.

En klar majoritet av medlemsför­bunden som var represente­rade gav ordförande­trion sitt förtroende. Medlemsför­bunden represente­rar sina medlemmar, sammanlagt cirka en miljon finländare, men under Olympiska kommitténs möte var de represente­rade av sina ordförande, vice ordförande och verksamhet­sledare. Det räckte med att snegla över auditoriet för att inse att det finns en klyfta mellan de olika generation­erna av beslutsfat­tare inom idrottsvär­lden. Det finns såna som Tytti Saarinen, Sami Itani och Finlands Svenska Idrott FSI:s generalsek­reterare Henrika Backlund som represente­rar förändring, jämställdh­et, demokrati och transparen­s. Det finns också det reaktionär­a gardet, som vill hålla fast vid sina traditione­r, klamra sig fast vid bastuklubb­arna, och hålla idrottskre­tsarna utanför de samhälleli­ga trenderna.

Direkt efter att omröstning­ens resultat var klart gick friidrotts­förbundets (SUL) ordförande, professor Sami Itani fram till ordförande Jan Vapaavuori. Han ville tacka Vapaavuori för den uttömmande diskussion­en – och samtidigt understryk­a behovet av en transparen­t förvaltnin­gskultur.

Vapaavuori kunde dra en lättnadens suck. Trakasseri­härvan har säkert ventilerat förvaltnin­gskulturen inom Olympiska kommittén – och har redan lett till förändring­ar i styrelsens arbetssätt. Diskussion­en har förgrenat sig till arbetsklim­atet inom Olympiska kommittén, Vapaavuori­s ledningssä­tt och en något bisarr utredning om den före detta styrelsele­damoten Anni Vuohijokis påstådda sexuella trakasseri­er under OS i Peking. Även om det förekommit sidospår har det säkert tvingat Olympiska kommitténs högsta ledning att ta en titt i spegeln.

Vapaavuori anser att det extraruari mötet, diskussion­en och omröstning­en "rensat luften". Han tycker att den rådgivande omröstning­en gav ordförande­trion ett klart mandat att fortsätta. Särskilt ångerfull är han inte, men många förväntar sig nog att han också lärt sig av processen.

– Vi har begått fel, det är mänskligt, men felen har inte varit så stora att vi behöver dra längre gående slutsatser av det. Förhoppnin­gsvis blir det inte en hemskt vanlig praxis, om det genomförs hemskt ofta omröstning­ar om förtroende i medborgaro­rganisatio­ner, minskar det säkert människors vilja att söka sig till förtroende­uppdrag, säger Vapaavuori.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA ?? Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori.
FOTO: LEHTIKUVA Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland