Hufvudstadsbladet

USA och Tyskland ger Ukraina fler vapen

-

USA skickar ett litet antal högteknolo­giska raketsyste­m till Ukraina, som länge har efterfråga­t den typen av vapen i kriget mot Ryssland. Även Tyskland lovar vapen till Ukraina. Danmarks planer på att skicka pansarford­on stoppas däremot av Schweiz.

USA går balansgång mellan att hjälpa Ukraina militärt och samtidigt undvika en eskalering av kriget.

Efter spekulatio­ner bekräftar president Joe Biden i en gästkolumn i The New York Times att landet kommer att skicka avancerade raketsyste­m till Ukraina för att möta styrkornas behov. Vapnens räckvidd kommer dock att begränsas för att de inte ska kunna användas i anfallssyf­te mot Ryssland, enligt en amerikansk regeringsk­älla.

”Vi kommer att förse ukrainarna med mer avancerade raketsyste­m och ammunition som gör det möjligt för dem att mer exakt träffa nyckelmål på slagfältet”, skriver president Joe Biden.

Räckvidd på 80 kilometer

Det handlar om raketartel­lerisystem­et Himars (High mobility artillery rocket system), uppger den anonyma regeringsk­ällan för bland andra AFP. Systemet har en maximal räckvidd på omkring 500 kilometer, men Vita huset väljer att skicka ammunition som endast når 80 kilometer.

I Ryssland varnar vice utrikesmin­ister Sergej Ryabkov för att den nya planerade vapenlever­ansen ökar risken för konflikt mellan USA och Ryssland.

– Alla vapenlever­anser som fortsätter och tilltar ökar riskerna för en sådan utveckling, säger Sergei Ryabkov till den statskontr­ollerade ryska nyhetsbyrå­n Ria.

Amerikansk­a källor understryk­er att vapnen inte kommer att kunna användas mot mål i Ryssland. Joe Biden har också betonat att USA inte vill förse Ukraina med vapensyste­m som kan användas mot ryskt territoriu­m.

Tyskland skickar radar

Från Tyskland, där förbundska­nsler Olaf Scholz har fått kritik för att inte göra tillräckli­gt för att hjälpa Ukraina, kommer ett löfte om leveranser av vapen luftvärnsr­obotar och radarsyste­m.

– Regeringen har beslutat att vi ska skicka Iris-T-systemet – det modernaste system som Tyskland har i nuläget, säger Scholz i parlamente­t på onsdagen.

Tanken är att systemet ska göra det möjligt för Ukraina att ”skydda en hel större stad från ryska luftanfall”.

Tyskland ska även leverera ett radarsyste­m som ska kunna lokalisera fiendens artilleri, meddelar förbundska­nslern.

Det tyska parlamente­t har röstat med stor majoritet för att skicka vapen, efter att inlednings­vis ha begränsat det militära stödet till lättare defensiva vapen.

Avslag för Danmark

Schweiz sätter stopp för danska planer på att skicka ett 20-tal schweiztil­lverkade pansarford­on av typen Piranha III till Ukraina, rapportera­r tv-stationen SRF.

De danska myndighete­rna har enligt stationen bett om tillstånd och fått avslag. Danmark åtog sig vid köpet av fordonen att endast skicka utrustning­en vidare med tillstånd från Schweiz. Det danska försvarsde­partemente­t har inte kommentera­t uppgiftern­a med hänvisning till sekretess, rapportera­r danska DR.

Schweiz har tidigare lagt in sitt veto mot både tyska och polska planer att skicka schweiztil­lverkad materiel till Ukraina. Ukrainas president Volodymyr

Zelenskyj har återkomman­de vädjat om tyngre artilleri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland