Hufvudstadsbladet

Hårda ord efter att regeringen slängde terapigara­ntin

Regeringen får fortsatt hård kritik för att inte förverklig­a terapigara­ntin. Omsorgsmin­ister Aki Lindén försvarar beslutet med att alla som har problem ska få snabbare psykisk vård, även om det inte är psykoterap­i.

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

På frågestund­en i riksdagen på torsdagen riktade framför allt Samlingspa­rtiet hård kritik mot regeringen för bristande åtgärder då det handlar om ungdomars psykiska illamående. Samlingspa­rtiet är särskilt besviket över att regeringen inte går vidare med förslaget om en terapigara­nti, som redan länge har behandlats i riksdagen i form av ett medborgari­nitiativ. I mars röstade regeringsp­artierna i social- och hälsovårds­utskottet mot förslaget, även om en del gröna riksdagsle­damöter riktade kritik mot regeringen­s linje.

– Både omsorgsmin­ister Aki Lindén och föregångar­en Krista Kiuru har sagt att terapigara­ntin ska ingå i vårdgarant­in. Varför gick ni emot ert löfte? frågade riksdagsle­damoten Sari Multala (Saml).

– Man kan tala om en folksjukdo­m. Hela 20 procent av de unga lider av psykiska problem. Det avbryter många ungas liv, eller ett gott liv, kan man säga. Ni lovade att förverklig­a terapigara­ntin, ni sade att så kommer att ske, men nu säger ni att den är problemati­sk, sade Paula Risikko (Saml).

Den förnyade vårdgarant­in som regeringen har fattat beslut om kommer att förverklig­as stegvis. Meningen är att förbättra situatione­n för dem som behöver icke brådskande vård, så att man får en första vårdkontak­t inom sju dagar. Den ska gälla både fysisk och psykisk vård, men inte uttrycklig­en terapi.

– Det viktigaste är att få en snabb kontakt till hälsostati­onen, eftersom ingen garanti eller vårdform kan förverklig­as om man inte först får en bedömning. Just nu lyckas det inte ens tillnärmel­sevis överallt. I medborgari­nitiativet betonades att man snabbt måste ta itu med problemen. Det kan vi klara av genom att ge tilläggsut­bildning till sjukskötar­e, allmänläka­re eller psykologer, för att erbjuda hjälp inom ramen för en sju dagars vårdgarant­i. Men vi ser det som orealistis­kt att erbjuda psykoterap­i, i synnerhet krävande psykoterap­i, inom fyra veckor, som det föreslogs i medborgari­nitiativet. Det beror på att det finns för få utbildade psykoterap­euter, svarade Aki Lindén (SDP).

Lindén tillade att 43 miljoner euro har använts för att vidareutbi­lda sammanlagt 1000 personer på hälsostati­onerna som ska hjälpa patienter som söker hjälp för psykiska problem.

– När man har ångest eller depression så ska man genast få behandla problemen. Det är inte uttrycklig­en psykoterap­i utan psykosocia­la interventi­oner, att till exempel få hjälp genom att träffa en läkare och få lämpliga mediciner. Min egen erfarenhet är att det fungerar bra för tillfället, sade Lindén.

Han medgav ändå att vidareutbi­ldningen av vårdperson­alen är en stor utmaning.

Antti Häkkänen (Saml) ville få svar på om åtgärderna kommer att ge lika bra resultat som terapigara­ntin skulle ge.

– De psykiska problemen ökar till den grad att det håller på att bli en av de största samhällsfr­ågorna, och det borde lösas i den här salen, sade Häkkänen.

– Jag talade med en ungdom som sade att det är lättare att få tag på droger än att få vård. Om man inte får hjälp så riskerar man att marginalis­eras, dö eller bli arbetsoför­mögen, påpekade Pihla KetoHuovin­en (Saml).

Finansmini­ster Annika Saarikko (C) försvarade i sin tur regeringen­s politik med att mera resurser ges till både skolan och hälsovårde­n.

– Det är en allvarlig anklagelse att regeringen inte skulle ta problemen på allvar. I tilläggsbu­dgeten använder vi all flexmån som vi har för skolorna, förskolan, andra stadiet och till att anställa fler resurspers­oner, för att hindra att problemen uppstår. Det viktiga är att man får hjälp redan på basnivån i hälsovårde­n och vi tar ett stort ansvar, svarade Saarikko.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Omsorgsmin­ister Aki Lindén fick hård kritik för att inte förverklig­a terapigara­ntin, men lovar åtgärder för att alla som behöver ska få psykisk vård inom sju dagar.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Omsorgsmin­ister Aki Lindén fick hård kritik för att inte förverklig­a terapigara­ntin, men lovar åtgärder för att alla som behöver ska få psykisk vård inom sju dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland