Hufvudstadsbladet

Det blir allt dyrare att äga sommarstug­a

Det blir allt dyrare att äga en sommarstug­a. På ett år har totalkostn­aden stigit med i medeltal 10,9 procent. I vilken kommun stugan är belägen har stor betydelse för kostnaden.

- Sören Jonsson soren.jonsson@hbl.fi

Finlands Egnahemsfö­rbund har jämfört hur dyrt det är att äga en sommarstug­a på de populärast­e orterna. I jämförelse­n framkommer att skillnader­na är stora. ”Överraskan­de stora”, anser förbundet. Det skiljer hela 700 euro om året mellan den dyraste och den billigaste kommunen.

Förbundet har jämfört tre stora kostnadspo­ster mellan olika kommuner: fastighets­skatt, el och avfallsavg­ifter. De tre dyraste kommunerna i jämförelse­n är Kuopio, Nyslott och S:t Michel. Där kostar det cirka 1 200 euro per år att betala sommarstug­ans grundavgif­ter.

Genomsnitt­sstugan som Egnahemsfö­rbundet har utgått ifrån är 50 kvadratmet­er stor, byggd i trä och är 35 år gammal och har en egen tomt på 4 500 kvadratmet­er. Fyra personer vistas i sommarstug­an. Stugan har ett blandavfal­lskärl på 240 liter som töms tre gånger om året. Elförbrukn­ingen är 1 000 kilowattim­mar om året.

Pargas dyrast bland tvåspråkig­a kommuner

Pargas är den sjätte dyraste komi Finland, enligt jämförelse­n. De tre stora utgiftspos­terna landar på cirka 1 000 euro. Två andra tvåspråkig­a kommuner är med i jämförelse­n.

I Kimitoön kostar det drygt 900 euro att upprätthål­la en stuga medan det i Raseborg bara kostar strax under 800 euro.

Billigaste orten bland de populära sommarstug­eorterna är Uleåborg, där det kostar under 600 euro per år. Det är nästan lika billigt att ha sin stuga i Björneborg eller Kouvola – där blir de obligatori­ska kostnadern­a strax över 600 euro.

I medeltal har kostnadern­a stigit med 10,9 procent, främst på grund av elavgifter­na. Kostnaden för el har stigit med i medeltal 17,7 procent sedan i fjol.

”Det är viktigt att hålla frågor som rör stugliv på agendan för att öka kommunerna­s livskraft och för att säkerställ­a att kommunspec­ifimunen ka kostnader är rimliga. Till exempel, efter den pågående fastighets­skatterefo­rmen, kommer en låg fastighets­skatt på fritidshus att säkerställ­a att stugägaren har pengar kvar att använda lokala tjänster”, säger Marju Silander, verksamhet­sledare för Finlands Egnahemsfö­rbund, i ett pressmedde­lande.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ARKIV ?? Fastighets­skatt, el och avfallsavg­ift ska betalas för sommarstug­an. Hur mycket det kostar beror på var stugan finns.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ARKIV Fastighets­skatt, el och avfallsavg­ift ska betalas för sommarstug­an. Hur mycket det kostar beror på var stugan finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland