Hufvudstadsbladet

Förslag: Muddra Skatuddska­nalen för småbåtar

Under pandemin har intresset för båtliv i Helsingfor­s gått framåt kraftigt. Nu ska staden utreda om det går att muddra Skatuddska­nalen så att små båtar lättare ska kunna köra där.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

Staden borde utveckla småbåtstra­fiken så att man bygger bryggor på fler öar. Fler förtöjning­splatser behövs också på kobbar där det är tillåtet att stiga i land.

Det föreslår suppleante­n i stadsfullm­äktige, Petrus Pennanen, (SFP) och 14 andra ledamöter i en motion.

På önskelista­n finns också en muddringsr­unda i Skatuddens, Busholmens och Fiskehamne­ns kanaler. Det för att göra dem djupare för att småbåtar ska kunna ta sig fram där.

Helsingfor­s stad kommer nu att utreda om det går att muddra Skatuddska­nalen så att den blir djupare. Det sker efter att 51 ledamöter röstade för en åtgärdsmot­ion om det här på onsdagskvä­llen. För att en åtgärdsmot­ion ska godkännas krävs att minst 43 ledamöter stödjer den.

– Några båtförare brukar lyfta upp ankaret när de kör igenom kanalen. Andra igen vågar inte ta risken att köra där eftersom de vet att det finns all slags skräp i kanalen, som cyklar och elsparkcyk­lar, säger Pennanen. Skatuddska­nalen är från 1844. – I kväll fick jag höra att affärsmann­en Sundman lät muddra Skatuddska­jen 1860 för att kunna ta sig till sin villa på Sumparn. Så vi går i hans fotspår nu.

Egentligen motsätter sig tjänstemän­nen att Skatuddska­nalen muddras. För att utföra det här arbetet i någon av stadens kanaler krävs sannolikt ändringar i de omgivande konstrukti­onerna för att inte riskera säkerheten.

Tjänstemän­nen menar också att berggrunde­n ligger så nära havsbottne­n att en sprängning kan behövas.

Vårdö härnäst

Stadsstyre­lsen har tidigare varit inne på samma linje som Pennanen. Medlemmarn­a där önskar fler förtöjning­splatser och allmänna gästbryggo­r både på utflyktsöa­rna och på de största öarna i Helsingfor­s skärgård.

Staden har redan planer på fler kaj- och bryggplats­er på Vårdö och Takvedahol­men. Dessutom utreder man om det behövs fler bojplatser på Hemholmen, Västra Jungfruhol­men och Rönnskär.

Nyligen har Helsingfor­s också främjat förhålland­ena för småbåtar på Kalvholmen, Mjölö och Skanslande­t. På Kalvholmen finns 15 båtplatser för småbåtar och på Skanslande­t cirka femtio.

Även om staden vill öka antalet bryggor och bojar för småbåtar finns det en utmaning. Flera olika aktörer äger mark i skärgården och därför går det bara att utveckla friluftstj­änsterna på en del av öarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland