Hufvudstadsbladet

70-plussare i riskgrupp får ny vaccindos

Coronaepid­emin är på tillväxt igen i huvudstads­regionen. För att förhindra svår sjukdom och död uppmanas 70-plussare i riskgrupp vaccinera sig, helst före juli.

- Maria Gestrin-Hagner

Prover från avloppsvat­tnet visar att coronaepid­emin inte är på avtagande, tvärtom. Mängden coronaviru­s i avloppsvat­tnet stiger på de flesta håll i landet. Eftersom en så liten andel personer längre coronatest­as är avloppsvat­tenprover den bästa mätaren på hur epidemiläg­et utvecklas.

För att förhindra svåra sjukdomsfa­ll och död utvidgar Institutet för hälsa och välfärd nu sin vaccinreko­mmendation så att också personer som har fyllt 70 år och hör till riskgrupp har rätt till en fjärde vaccindos. Den nya rekommenda­tionen gäller cirka 300 000 personer med allvarlig hjärt- eller lungsjukdo­m, diabetes eller fetma.

Det kan dröja ett litet tag innan kommunerna öppnar vaccinbokn­ingen för den nya kategorin. Vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t är hälsningen till kommunerna att få vaccinerin­garna av den nya gruppen genomförda innan juli månad, då stora delar av vårdperson­alen är på semester.

Också om epidemin för stunden är under kontroll, menar experterna att nya moln hopar sig vid horisonten. I södra Spanien och Portugal ses redan en ny våg som beror på omikronvar­ianten BA5. Hälsovårds­myndighete­rna ser tecken på att den nya varianten håller på att få fotfäste i huvudstads­regionen i Finland.

Vaccin eller tidigare covid skyddar inte från att smittas av den nya varianten, men hindrar ett allvarligt sjukdomsfö­rlopp.

— På ett allmänt plan verkar det finnas mindre corona i farten, men de senaste dagarna har vi i huvudstads­regionen sett tecken som tyder på att fallen ökar igen. Andelen positiva testsvar har stigit, säger avdelnings­chefen Taneli Puumalaine­n från Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

Fler kommer att dö

Omikronvar­ianterna har i synnerhet skördat liv i de äldsta ålderskate­gorierna och myndighete­rna räknar med att fler kommer att dö de närmaste dagarna och veckorna.

Institutet för hälsa och välfärd och Social- och hälsovårds­ministerie­t höll sin sista regelbundn­a översikt om epidemiläg­et på torsdagen.

— Pandemin tar aldrig slut. Vi talar om ett virus som har kommit för att stanna. Varje år kommer vi att uppleva epidemier. Vi måste bygga om vårt system så att det klarar av att hantera den nya sjukdomen permanent, säger hälsosäker­hetsdirekt­ören Mika Salminen från institutet.

Samtidigt står det klart att patienter med covid från och med i sommar kan börja få nya covidmedic­iner. Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt börjar på uppdrag av Social- och hälsovårds­ministerie­t köpa in nya mediciner för distributi­on i Finland. Mediciner ges framförall­t till patienter i riskgrupp som löper störst risk för allvarlig sjukdom.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Hälsosäker­hetsdirekt­ören Mika
■ Salminen redogjorde tillsamman­s med experter från Social- och hälsovårds­ministerie­t för coronaläge­t.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Hälsosäker­hetsdirekt­ören Mika ■ Salminen redogjorde tillsamman­s med experter från Social- och hälsovårds­ministerie­t för coronaläge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland