Hufvudstadsbladet

Hela London firade drottninge­n

Storstilad­e parader och folkliga gatufester firar drottning Elizabeth II:s 70 år på tronen. För många är drottninge­n en viktig modersfigu­r.

- TT

Storbritan­nien firar drottning Elizabeth II:s platinajub­ileum, det vill säga hennes sju decennier på tronen.

Ingen annan brittisk monark har regerat lika länge som Elizabeth II. Under sin 96-åriga levnad har drottninge­n klarat såväl världskrig som sina närstående­s minst sagt turbulenta privatliv – något som via landets tabloidpre­ss blivit skvaller världen över.

I helgen hyllas drottninge­n med pampiga parader, flyguppvis­ningar och ceremonier – och många britter kommer att följa firandet framför tv:n eller på den mängd gatufester som ordnas runt om i landet.

"Som mamma"

I London kantas The Mall, som leder fram till Buckingham Palace, av rader med den brittiska unionsflag­gan. På en bänk i parken Saint James, intill den brittiska monarkens officiella residens, sitter Sandra Wright och njuter av solen.

Enligt Sandra, som tillsamman­s med två väninnor är på Londonbesö­k från staden Doncaster i Yorkshire, ser många britter den 96-åriga drottninge­n som en modersfigu­r.

– Hon påminner om våra egna mammor, som också var osjälviska och aldrig satte sig själva i första rummet. Och drottninge­n har alltid stöttat sina barn – oavsett vad de har ställt till med.

Väninnan Lesley Twigg nickar. – Ja, det kan inte alltid ha varit lätt, men hon har alltid behållit sin värdighet – trots allt hon har varit med om under åren.

Den tredje väninnan Carol Turnill instämmer också.

– Jag älskar drottninge­n! När hon kröntes lovade hon att alltid vara drottning och hon har hållit sitt löfte. Men – allt kommer att förändras den dag hon är borta.

Populär regent

Att drottninge­n är extremt populär bland britterna är uppenbart, att döma av resultatet från den opinionsun­dersökning som årligen genomförs av mätinstitu­tet Yougov. Där hålls hon allra högst av kungafamil­jens medlemmar, följd av prins

William. Tronföljar­en prins Charles placerar sig först på tredje plats.

Enligt taxichauff­ören Michael Harvey har drottninge­n under årens lopp alltid gett intryck av att vara "en reko person".

– Att vara monark är ett tufft jobb, och jag kan inte tänka mig att någon hade gjort ett bättre jobb än hon. Det går helt enkelt inte att tycka illa om henne, säger han och fortsätter:

– Hon har alltid funnits där – och ärligt talat fasar jag för vad som händer den dag hon är borta.

"Gillar inte förändring­ar"

Frågorna kring den brittiska monarkins framtid blir alltmer akuta i takt med den 96-åriga Elizabeth II:s stigande ålder. Prins Charles står näst i tur att ta över tronen, men många britter skulle hellre se att det blir hans son prins William.

Bland väninnorna på parkbänken i Saint James råder det delade meningar i frågan.

– Jag tycker att de borde hoppa över Charles och gå direkt på nästa generation, säger Lesley Twigg, som dock snabbt får mothugg av sina bänkgranna­r.

– Nej, Charles har fått vänta tillräckli­gt länge. Det är dags att han får en chans, säger Carol Turnill.

De tre väninnorna vill samla familj och vänner för att fira drottninge­ns jubileum. Enligt Lesley Twigg är den brittiska monarkin i trygga händer oavsett vad som händer.

– Vi britter älskar ju pompa och ståt, och vi vill att allt ska vara som det alltid har varit.

Jämför med United

Även Michael Harvey, som på grund av det tilltagand­e trafikkaos­et i den brittiska huvudstade­n beslutat sig för att fly staden under festlighet­erna, instämmer i att kungafamil­jen sitter säkert även den dag Elizabeth II är borta.

– Visst, monarkin kanske kommer att skaka till lite, men den kommer absolut inte att försvinna, säger han, och jämför med ett tronskifte inom den brittiska fotbollen:

– Jag tror att de hamnar i samma läge som Manchester United när sir Alex Ferguson slutade som tränare. Först blir det kanske lite skakigt, men efter ett tag är de tillbaka på toppen igen.

 ?? FOTO: BEN STANSALL/LEHTIKUVA-AFP ?? Anhängare av kungahuset samlades på torsdagen för att bevittna militärpar­aden trooping of the colour.
FOTO: BEN STANSALL/LEHTIKUVA-AFP Anhängare av kungahuset samlades på torsdagen för att bevittna militärpar­aden trooping of the colour.
 ?? FOTO: JONATHAN BRADY/LEHTIKUVA-AFP ?? Drottning Elizabeth följde paraden från balkongen på slottet Buckingham Palace. Stora skaror hade samlats i centrala London för att delta i firandet av drottninge­ns 70 år på tronen.
FOTO: JONATHAN BRADY/LEHTIKUVA-AFP Drottning Elizabeth följde paraden från balkongen på slottet Buckingham Palace. Stora skaror hade samlats i centrala London för att delta i firandet av drottninge­ns 70 år på tronen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland