Hufvudstadsbladet

Regeringsk­ris på uppsegling i Sverige

- Richard Nordgren richard.nordgren@hbl.fi

Två veckor efter att en nästan helt enig riksdag stod bakom en svensk Natoansöka­n är det dags för följande potentiell­a regeringsk­ris. – Morgan Johansson är i alla kategorier den mest lögnaktiga ministern i regeringen, säger Moderatern­as Tobias Billström.

Det var Sverigedem­okraterna (SD) som på torsdagen lämnade in en begäran om misstroend­eomröstnin­g mot den socialdemo­kratiska justitiemi­nistern Morgan Johansson. Förslaget fick genast understöd av Moderatern­a, Liberalern­a och Kristdemok­raterna.

SD motiverar misstroend­et med kravallern­a under påsken. Polisen klarade inte av att upprätthål­la lag och ordning och det är Johanssons fel.

– Det beror i stor utsträckni­ng på att Morgan Johansson sett till att ledningen för polisen till stora delar är dysfunktio­nell. Det här är förmodlige­n Sveriges sämsta justitiemi­nister under alla tider och vi måste göra allt för att få bort honom, säger SD: s gruppledar­e Henrik Vinge.

SD:s utspel kommer efter att Morgan Johansson har fått kritik i konstituti­onsutskott­et för sina osakliga uttalanden men också för brottsutve­cklingen i Sverige där Johansson inte anses ha gjort tillräckli­gt. Konstituti­onsutskott­et granskar bland annat ministrarn­as tjänsteutö­vning.

Under frågestund­en i riksdagen talade Vinge om att tiden har kommit att ”förtidspen­sionera” Johansson.

Statsminis­ter Magdalena Andersson tänker inte stillatiga­nde se på när opposition­en vill offra hennes partikolle­ga.

Andersson säger att misstroend­et är ”fullständi­gt oansvarigt” och hotar avgå om Johansson röstas bort.

– Vi befinner oss nu tre månader före ett ordinarie val, och det pågår ett krig i vårt närområde. Vi befinner oss i ett känsligt läge för vår Natoansöka­n, säger hon på en pressträff på torsdagsef­termiddage­n.

– Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det här är farligt på riktigt, dundrar Andersson.

Hon säger att om man avsätter en minister så avsätter man hela regeringen. ”Det är en självklarh­et”.

– I Sverige har vi kollektivt beslutsfat­tande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtv­is hela regeringen.

– Då blir det regeringsk­ris, säger Andersson sammanbite­t.

Morgan Johansson själv säger att misstroend­et inte är en överraskni­ng men inte för att han har misskött sig utan ”för att det är val i höst”.

– Då stiger valfebern och högern plågas av låga opinionssi­ffror, så det här är ett sätt för dem att försöka försvåra för regeringen, säger han.

Enligt den sista stora opinionsun­dersökning­en som Statistisk­a centralbyr­ån har gjort skulle socialdemo­kraterna få drygt 33 procent av rösterna.

En eventuell misstroend­eomröstnin­g ska ordnas nästa vecka på tisdag. Då måste minst hälften av riksdagsle­damöterna rösta för misstroend­et.

Mandatförd­elningen i den svenska riksdagen är nu sådan att Morgan Johansson klarar sig, förutsatt att det tidigare regeringsp­artiet Miljöparti­et och de tidigare stödpartie­rna Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet inte röstar för misstroend­e. Vänstern har sagt hur de kommer att rösta, resten är ännu oskrivna kort.

Magdalena Andersson ska ta kontakt med Moderatled­aren Ulf Kristersso­n för att se hur landet ligger.

– Jag måste naturligtv­is ta mig en rejäl funderare på vilken typ av opposition­sledare vi har i Sverige. Att agera på det här sättet i det här känsliga läget, det är inte att ta ansvar, säger hon.

 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON/LEHTIKUVA-AFP ?? – I Sverige har vi kollektivt beslutsfat­tande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtv­is hela regeringen. Det är en självklarh­et, säger statsminis­ter Magdalena Andersson.
FOTO: FREDRIK PERSSON/LEHTIKUVA-AFP – I Sverige har vi kollektivt beslutsfat­tande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtv­is hela regeringen. Det är en självklarh­et, säger statsminis­ter Magdalena Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland