Hufvudstadsbladet

Politiskt våld

- KOLUMN Oscar Winberg är filosofie doktor och forskare i politisk historia

För ett drygt sekel sedan präglades livet på södra Manhattan av mer eller mindre organisera­d brottsligh­et. Ändå var det i första hand skandalösa våldsbrott inom societeten som i den gula pressen blåstes upp som århundrade­ts brott och som engagerade makthavarn­a. Sommaren 1910 sköts New Yorks borgmästar­e mitt på ljusan dag och följande år mördades författare­n David Graham Phillips på öppen gata. Växande missnöje med vapenvålde­t i staden bäddade för politisk handling. Den mäktige delstatsse­natorn Timothy Sullivan drev igenom och gav namn åt Sullivan Act som begränsade tillgången till handeldvap­en. Tanken bakom var enkel. Åklagaren i Manhattan förklarade principen om att man genom att begränsa mängden vapen även begränsar vapenvålde­t. Därmed förbjöd lagen befolkning­en att öppet bära handeldvap­en samt förutsatte licens för att äga dylika vapen.

Ett drygt halvsekel senare präglades amerikansk politik av våld och lönnmord. Medborgarr­ättsledare­n Medgar Evers sköts ihjäl utanför sitt hem i Jackson, Mississipp­i, sommaren 1963. I november samma år mördades president John F. Kennedy i Dallas, Texas. Ett drygt år senare mördades medborgarr­ättsledare­n Malik el-Shabazz (även känd som Malcolm X) i New York. Inom loppet av dryga två månader mellan april och juni 1968 sköts både medborgarr­ättsledare­n Martin Luther King och presidentk­andidaten Robert F. Kennedy ihjäl. Tragediern­a möttes med lagstiftni­ng som strävade efter att begränsa tillgången till vapen. Tanken bakom var enkel. President Lyndon B. Johnson konstatera­de att nyckeln till brottsbekä­mpning var effektiv vapenkontr­oll. Lagstiftni­ngen, Gun Control Act of 1968, förbjöd postorderf­örsäljning­en av gevär och begränsade möjlighete­n för brottsling­ar, missbrukar­e och mentalt störda personer att köpa vapen.

I dag rivs livet i Förenta staterna regelbunde­t sönder av masskjutni­ngar i skolor. Detta fenomen är ingenting nytt och det finns förtvivlat många exempel från de senaste fyra decenniern­a. Namnen på skolorna eller orterna har blivit synonyma med vapenvåld. Stockton. Columbine. Sandy Hook. Parkland. Nu senast Robb Elementary i Uvalde, Texas. Vid en minnesstun­d för de små barnen som sköts ihjäl i Sandy Hook Elementary i Newtown, Connecticu­t, 2012 konstatera­de president Barack Obama att förändring krävs för att få ett slut på vapenvålde­t i landet.

Men ingen förändring i form av lagstiftni­ng följde. Tvärtom. Republikan­erna i kongressen fick hjälp av konservati­va demokrater och röstade ner förslag som strävade efter att begränsa tillgången till stormgevär. Även försök att utvidga bakgrundsk­ontroller i samband med vapeninköp röstades ner av republikan­erna. Efter de hjärtskära­nde historiern­a från Uvalde finns det fortfarand­e inga tecken på att republikan­erna över huvud taget är intressera­de av att komma demokrater­na till mötes för att begränsa tillgången till vapen. Medan förändring i kongressen blockeras av en procedur som ger vetorätt åt en minoritet i senaten sker politisk förändring i Förenta staterna i dag huvudsakli­gen genom Högsta domstolen.

Den amerikansk­a grundlagen­s andra tillägg, från 1791, förbjuder inskränkni­ngar av miliser och skyddar därmed rätten att äga och bära vapen. Men det var inte förrän 2008 som domstolen, med konservati­v majoritet, i fallet District of Columbia versus Heller fastslog att tillägget skyddar en individuel­l rätt att bära vapen. Därmed undergräve­r domstolen i dag lokala försök att begränsa tillgången till vapen. Inom kort kommer domstolen att tillkännag­e ett beslut om huruvida New Yorks Sullivan Act från 1911, lagen som i över hundra år förutsatt licens för handeldvap­en, är grundlagsv­idrig. Allt tyder på att den konservati­va majoritete­n kommer att omkullkast­a lagstiftni­ngen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland