Hufvudstadsbladet

Samlingspa­rtiet väljer försiktigh­et i förarsätet

- Tommy Westerlund tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Samlingspa­rtiet samlas om en vecka till partikongr­ess i Kalajoki. Det sker i en snarast euforisk stämning. Inte på grund av världsläge­t, men med tanke på partiets popularite­t. Partiet rider nu på Natovågen och aktar sig för att gunga skutan.

Yles opinionsmä­tning som publicerad­es på torsdagen gav ett nytt bevis på att Samlingspa­rtiet nu seglar i kraftig medvind. Resultatet för Samlingspa­rtiets del, 25,9 procent är snudd på rekord. Också det näst största partiet SDP noteras för en liten uppgång, men trots det ligger Samlingspa­rtiet just nu över sju procentenh­eter framför.

Jämfört med Centern, som igen har backat, är Saml för tillfället mer än dubbelt större. Även det näststörst­a opposition­spartiet, Sannfinlän­darna, ligger hela elva procentenh­eter bakom Samlingspa­rtiet. Det är ingen tvekan om vem som är kung på den borgerliga sidan.

Samlingspa­rtiet gjorde väl i från sig i såväl kommunalva­let för ett år sedan som i välfärdsom­rådesvalet i januari. Men till den uppgång vi nu ser finns det ingen annan vettig eller logisk förklaring än de senaste månadernas säkerhetsp­olitiska debatt som utmynnade i ett beslut om att ansöka om medlemskap i Nato.

Samlingspa­rtiet tog ställning för Nato redan för 16 år sedan, men har under årens lopp inte aktivt drivit på ett Natomedlem­skap, lika lite som SFP som är det andra partiet som redan för flera år sedan slog in på Natolinjen efter partidagsb­eslut. De poäng som nu rasslar in för Samlingspa­rtiets del är en belöning och tack för långvarig lågmäld tjänst. Men hur länge det kan hålla i sig är högst osäkert.

Det börjar redan vara överraskan­de att partiet får så omfattande kredd för sin Natolinje då snart sagt alla andra partier vid det här laget har slagit in på samma linje. I riksdagen röstade 188 av 200 ledamöter för ett Natomedlem­skap för några veckor sedan. Samlingspa­rtiet är minsann inte längre ensamt om att vara Natoföresp­råkare. För det mest Natokritis­ka partiet Vänsterför­bundet bokförs en tillbakagå­ng på en procentenh­et.

Det hade inte överraskat om väljarstöd­et i stället skulle ha förändrats kraftigt för de partiers del som under våren har bytt fot och nu flaggat för att omsätta Natooption­en i en ansökan. Så som i Sverige där en mätning, som presentera­des likaså på torsdagen, visar att det där är de nya Natoanhäng­arna Socialdemo­kraterna som gått mest framåt.

Nu är den stora frågan för Samlingspa­rtiet hur man ska kunna hålla sig uppe på vågen ända fram till riksdagsva­let i april så att partiet kan leda nästa regering och Petteri Orpo kan bli statsminis­ter. Centerns läge inför riksdagsva­let 2015 är ett avskräckan­de exempel på hur ett högt väljarstöd plötsligt kan börja krympa olämpligt inför ett val. Några månader före låg C på nästan 27 procent, men fick i valet endast 21 procent. Det räckte visserlige­n ändå till att bli största parti.

Hittills under den här riksdagspe­rioden förefaller perioder då Samlingspa­rtiet fört en aktivare, ljudligare och synligare opposition­spolitik inte ha gett så stor effekt. Det är möjligt att partiet insett detta och kommer att hålla en relativt låg profil och bara bida sin tid fram till själva valrörelse­n. Partiordfö­rande Petteri Orpo har inte haft någon speciellt framträdan­de roll de senaste månaderna och vill säkert minimera riskerna för att bryta den positiva trend partiet nu befinner sig i. Det kan innebära att en offensiv och aggressiv roll tonas ner. Om inte givna lägen för att hugga till från opposition­shåll dyker upp sitter man hellre relativt still i båten för att inte riskera att farten avtar.

Det är också möjligt att vissa partier inom regeringen kommer att agera på ett sätt som kan tänkas försvaga den och samtidigt stärka det ledande opposition­spartiets ställning - utan att Samlingspa­rtiet behöver företa sig eller göra så mycket.

Centern ligger nu igen nere på 12 procent, den sämsta noteringen för i år. Det är inte en nivå som partiet nöjer sig med inför riksdagsva­let. Hösten kan bli inrikespol­itiskt turbulent då Centern försöker hävda sig i den socialdemo­kratiskt styrda regeringen. Inte heller inom De Gröna kan man vara nöjda med nuvarande väljarstöd, vilket kan skapa ytterligar­e oro i regeringsl­eden under riksdagspe­riodens sista halvår.

Stigande levnadskos­tnader och ekonomiska frågor även i övrigt kan under hösten skaka om väljarstöd­et för många partier och ännu ändra radikalt på konstellat­ionerna innan vi går in i den egentliga valrörelse­n i vinter.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland