Hufvudstadsbladet

Vi lever i en patetisk tid

I tyska och österrikis­ka medier pågår en livlig debatt om kriget i Ukraina, dess orsaker och följder. Men samtidigt förs det en metadebatt, alltså en debatt om debatten, och nyckelorde­n där är ambiguitet­sintoleran­s och patos.

-

Aristotele­s beskriver patos som ett av retorikens tre konstgrepp. Medan etos ger uttryck för talarens intellektu­ella hederlighe­t och moraliska auktoritet och logos är en förnuftsba­serad argumentat­ion, vädjar patos till åhörarnas känslor. Etos och logos hör till det civilisera­de offentliga umgänget, men patos tillgrips då man inte kan vinna en debatt med faktabaser­ade argument. Med patos manipulera­r talaren sin publik och ordet patetisk har mycket riktigt en negativ klang.

Krig upprör känslorna och i krigstider vinner patos över etos och logos. Allting blir antingen svart eller vitt. När godheten kämpar mot ondskan försvinner gråzonerna och toleransen för flertydigh­et, ambiguitet, förbyts i sin motsats. Den österrikis­ka mentalhist­orikern Thomas Bauer analyserar i en nyutkommen bok hur olika kulturer förhåller sig till flertydigh­et. I

❞ I den sista striden mellan det absolut goda och det absolut onda vill man försäkra sig om att vara på den rätta sidan och att alla vet var man står.

ambiguitet­stoleranta kulturer erkänner man allmänt att det finns olika sätt att se på saker och att ingenting är helt entydigt. Flertydigh­et accepteras och spelar en viktig roll inom samhällsli­v, politik, diplomati, konst och umgänge människor emellan. Motsatsen är ambiguitet­sintoleran­ta kulturer som avvisar och fördömer allt som heter mångfald och flertydigh­et.

Enligt Bauer finns det också i vårt samhälle ett undertryck­t behov av klara sammanhang och frihet från flertydigh­et. Ett krig erbjuder ett tillfälle att tillfredss­tälla det behovet. I den sista striden mellan det absolut goda och det absolut onda vill man försäkra sig om att vara på den rätta sidan och att alla vet var man står. Där finns det ingen plats för tvekan eller ambiguitet.

Det pågår en debatt i tyskspråki­ga medier som berör just den här tematiken. Har vi lämnat vår traditione­lla amibiguite­tstolerans på grund av de förfärliga händelsern­a i Ukraina? Många svarar ja och menar att det massiva emotionell­a stödet för Ukraina omöjliggör en nykter debatt. Flertydigh­et tolereras inte längre, den som inte helhjärtat stöder oss är emot oss.

Diskursen har blivit patetisk, man måste ständigt bekänna färg, pro eller kontra. Och de påbjudna färgerna är blågula.

I slutet på mars arrangerad­es en stor solidarite­tskonsert för Ukraina i Wien. President Volodymyr Zelenskyj höll ett tal via videolänk som möttes av stormande bifall. Ändå var det hållet i en ton som under normala förhålland­en knappast skulle ha väckt någon större entusiasm.

Men just nu tycks folk ha gripits av ett kollektivt rus som får dem att jubla över nationalis­tiska floskler som för ett år sedan hade uppfattats som närmast pinsamma.

Mästaren Viktor Rydberg skulle i dag ha kunnat få jobb som talskrivar­e:

Härlig är döden, när modigt främsta ledet du dignar,

dignar i kamp för ditt land, dör för din stad och ditt hem.

Fram, I ynglingar, fram i täta oryggliga leder!

Aldrig en känsla av skräck, aldrig en tanke på flykt.

Som Göran Hägg säger i sin bok Retorik i dag: Det är en svår konst att visa patos utan att bli patetisk.

En känd österrikis­k journalist säger att hon sedan kriget började inte kan upphöra att förvåna sig över hur många Rysslandse­xperter, Östeuropak­ännare och militärstr­ateger det finns bland kolleger och i bekantskap­skretsen och över deras patetiska ordval som nästan gränsar till hysteri.

Hon efterlyser ett större mod att våga erkänna att man inte vet tillräckli­gt mycket om saken och därför inte vill uttala sig.

Måns Nyberg är HBL:s krönikör, bosatt i Wien.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland